Alain Colmerauer – de la lingvistică la programare logică

Alain Colmerauer (n.24 ianuaustraliearie 1941 în Carcassonne) este un informatician francez cunoscut ca și inventatorul limbajului de programare PROLOG.

După ce și-a obținut titlul de doctor la Universitatea din Grenoble, între anii 1967-1970 a fost asistent universitar la Universitatea din Montreal, unde a creat Q-Systems, unul dintre cele mai vechi formalisme linvistice care a ajutat în dezvoltarea prototipului de traducere automată TAUM-METEO.


În anul 1970 Alain Colmerauer s-a mutat la Facultatea de Științe Luminy, Universitatea II din Aix-Marseille ca profesor asociat, în anul 1999 devenind profesor universitar, ca mai apoi, în anul 2006 să devină profesor emerit.
În jurul anului 1972 Alain Colmerauer, împreună cu Robert Kowalski, a creat limbajul de programare Prolog, ca o alternativă la programele americane. Prolog a fost o încercare de a face un limbaj de programare care permite expresia logică. Prolog este un limbaj conversațional, adică utilizatorul și calculatorul poartă o „conversație” iar executarea progarmuluui este echivalentă cu căutarea posibilităților și stabilirea obiectelor care îndeplinesc regulile date.
În anul 1984 Alain Colmerauer a creat compania PrologIA pentru a dezvolta Prolog III.

În anul 1982 Alain Colmerauer împreună cu Henry Kanoui și Michel Van Caneghem, au obținut la Pomme d’Or du Logiciel Francais, un premiu din partea Apple France pentru implementarea Prolog II.
În anul 1984 Alain Colmerauer a primit premiul de la Conseil Regional of Provence, Alpes and Côte d’Azur, iar în 1985 a obținut Premiul Michel Monpetit din partea French Academy of Sciences, pentru ca mai apoi, în anul 1986 să fie ridicat la rangul de Chevalier de la Legion d’Honneur de către guvernul francez.

Alain Colmerauer a devenit membru al Asociației Americane pentru Inteligență Artificială în anul 1991 și a primit în anul 2008, Premiul ACP Research Excellence, Principles and Practice of Constraint Programming.

Daniela Anei


Publicat

în

de către