Tim Berners-Lee- părintele World Wide Web-ului

Sir_Tim_Berners-LeeSir Timothy John (Tim) Berners-Lee (n. 8 iunie 1955) este un programator englez care a inventat World Wide Web-ul. Tim Berners-Lee este unul dintre cei patru copii ai lui Mary Lee Woods și Conway Berners-Lee, care au lucrat pe primul calculator comercial-construit, Mark 1.

Între anii 1969-1973 a urmat cursurile școlii independente din Londra Emanuel School, unde a învățat despre bricolajul electronic pe un model de cale ferată. Apoi, între anii 1973-1976 a studiat la Colegiul Queens de la Universitatea din Oxford, unde a primit diploma în fizică.


După absolvire Tim Berners-Lee a lucrat ca inginer la compania de telecomunicații Plessey în Poole, Marea Britanie, iar în anul 1978 s-a alăturat echipei D. G. Nash in Ferndown, Dorset, unde a ajutat la crearea de software pentru imprimante.

Din iunie până în decembrie 1980 Tim Berners-Lee a lucrat ca și cotractant independent la CERN (cel mai mare laborator de fizica particulelor- Geneva, Elveția), unde a propus un proiect bazat pe conceptul de hypertext, pentru a facilita schimbul de informații și actualizarea dintre cercetători, cu ajutorul unui sistem prototip numit ENQUIRE.

În anul 1984 s-a reîntors în echipa CERN, iar în anul 1989 în timp ce lucra ca și inginer de software, Tim Berners-Lee a înțeles necesitatea schimburilor de date și rezultate dintre oamenii de știință și potențialul nerealizat de milioane de calculatoare conectate împreună prin intermediul internetului și astfel a văzut o oportunitate în uni hypertextul cu internetul, creând World Wide Web.

De asemenea, Tim Berners-Lee a scris primul editor Web și primul server Web („httpd”). În anul 1991, oamenii care nu faceau parte din CERN, au îceput să adere la noua comunitate Web. Din acea perioadă Web-ul a schimbat lumea, devenind cel mai puternic mediu de comunicare.

Deși Web-ul a revoluționat modul de predare și de învățare, modul în care vindem și cumpărăm, dacă suntem sau nu de acord, calitatea întâlnirilor și colaborărilor, doar o treime din populație folosește Web-ul (Fundația World Wide Web își propune să accelereze substanțial creșterea accesului la informație).

Tim Berners-Lee este directorul World Wide Web Consortium (W3C), care din anul 1994 dezvoltă tehnologii interoperabile pentru a dezvolta Web-ul la adevăratul potențial și directorul Fundației Mondiale Wide Web, care a fost lansată în 2009 pentru a pentru a promova potențialul Web în beneficiul omenirii.

În anul 2001 Tim Berners-Lee a devenit membru al Royal Society iar în anul 2011 a fost numit în Consiliul de Administrație al Fundației Ford, o fundație privată cu misiunea de a avansa bunăsttarea umană.

Tim Berners-Lee a fost beneficiarul a numeroase premii internaționale, printre care Premiul Japan, Premiul Prince of Asturias Foundation, Premiul Millennium Technology și Premiul Germany’s Die Quadriga.

Selecția lui Tim Berners-Lee, între cei 78 de inovatori din 22 de țări, printre nominalizații la Premiul Millennium Technology,  în anul 2004, în patru domenii tehnologice: științe medicale și de viață; comunicare și informare; noi materiale și procese; energie și mediu, s-a bazat pe recomandarea din partea Comitetului Internațional de Selecție în unanimitate cu Consiliul de administrație al Finnish Technology Award Foundation la reuniunea din 14 aprilie.
La 18 martie 2013, Tim Berners-Lee împreună cu Vinton Cerf, Robert Kahn, Louis Pouzin și Marc Andreessen, au primit Premiul Regina Elisabeta în Inginerie pentru „inovație revoluționară în inginerie care a fost un beneficiu global pentru umanitate.”

Potrivit nationalgeographic.com, Tim Berners-Lee, ar merita un premiu Nobel pentru că, în anul 1989, a avut ideea de la baza „World Wide Web”.

Daniela Anei


Publicat

în

de către