John Forbes Nash Jr. – geniul care a schimbat viata de zi cu zi

John_Forbes_Nash,_Jr._by_Peter_BadgeJohn Forbes Nash Jr. (născut 13 iunie 1928, Bluefield, West Virginia) este un matematician american ale cărui lucrări despre teoria jocurilor, geometria diferențială și ecuații cu derivate parțiale au schimbat perspectiva asupra factorilor care guvernează șansa și evenimentele din interiorul sistemelor complexe din viața de zi cu zi. Teoriile sale sunt folosite în economie, în biologia evoluționistă, inteligența artificială, contabilitate, politică și teorie militară.

John Forbes Nash Jr. provine dintr-o familie din clasa de mijloc din SUA, care investea în educaţia şi formarea copiilor. Atât tatăl său, John Sr., care a fost un inginer liniștit, cu o minte indecisă, cât și mama sa, Virginia, un fost profesor care a avut vise mari pentru fiul ei, l-au susținut să învețe limba latină și să citească la 4 ani. Felul său de a fi era ca și cel al altor genii în formare: introvertit, cu atitudine de superioritate faţă de cei din jur, ceea ce nu l-a făcut o persoană prea agreată în colectivităţi.

În anul 1948, la numai 20 de ani, după absolvirea Institutului Tehnologic Carnegie (obținuse una din cele 10 burse naționale George Westinghouse Award), John Forbes Nash Jr. este acceptat la cele mai de prestigiu universităţi americane, Harvard şi Princeton. A ales să își continue studiile post-universitare în matematică la Universitatea din Princeton, care se plia mai bine pe personalitatea sa, unde studenții erau încurajaţi să îşi valorifice la maximum creativitatea şi originalitatea, punându-se foarte puţin accent pe examene sau pe notele obţinute.

În această perioadă a început să îmbunătățească și să completeze Teoria Jocurilor (care avea ca obiect de cercetare strategiile abordate de către participanții la jocurile cu două sau mai multe persoane) abordată de John von Neumann. Cu ajutorul lui John Forbes Nash Jr., această teorie a ajuns să aibă o influenţă importantă asupra desfăşurării activităţilor economice sau chiar asupra modului de abordare a relaţiilor internaţionale.

În anul 1951 s-a alăturat echipei de la MIT (Institutul de Tehnologie din Massachusetts), dar a demisionat la sfârșitul anilor 50 în urma unei crize psihice.

Teza sa de doctorat despre jocurile strategice necooperative din anul 1950 va consacra conceptul de „Echilibru Nash “ și îi va aduce, în anul 1994, premiul Nobel pentru Economie.

În anul 2015, John Forbes Nash Jr. a primit Premiul Abel (împreună cu Louis Nirenberg) pentru activitatea sa din domeniul ecuațiilor neliniare cu derivate parţiale.

În anul 2001, Ron Howard a regizat filmul A Beautiful Mind (O minte sclipitoare), bazat pe biografia lui John Forbes Nash Jr., pe geniul său matematic și lupta sa cu schizofrenia. Intriga filmului a surprins foarte bine frământările lui John Forbes Nash Jr. de a găsi o idee originală, care într-un final, s-a născut datorită rivalității dintre el și colegii săi de la Universitatea Princeton. Aceștia se aflau împreună în momentul în care, într-un bar apare o femeie blondă, fapt care duce la discuții între colegii lui John Forbes Nash Jr.. Tocmai această rivalitate l-a condus pe geniul John Forbes Nash Jr. la o matematică a competiției care contrazice o gândire și o doctrină adoptată de mulți (doctrina lui Adam Smith -părintele economiei moderne).

Producţia cinematografică a fost nominalizată la opt premii Oscar, dintre care a câștigat patru.

Daniela Anei