Sora Mary Kenneth Keller (născută în Ohaio 1914 -10 ianuarie 1985) a fost prima femeie din Statele Unite care a obținut un doctorat în informatică cu tema Interferența inductivă pe modele generate de calculator, la Universitatea din Wisconsin-Madison. Mary Kenneth Keller, care a fost și măicuță, a contribuit la dezvoltarea BASIC, un limbaj de programare foarte răspândit în primele vârste ale tehnologiei informației.
Sora Mary Kenneth Keller a intrat în congregația Sisters of Charity în anul 1932, continuând să studieze la Universitatea DePaul, unde a primit o licență în matematică și un master în matematică și fizică.
În anul 1958, Mary Kenneth Keller a început să lucreze în centrul de informatică de la Dartmouth College, o instituție în care lucrau numai bărbați la momentul respectiv, unde a participat la dezvoltarea limbajului de programare BASIC.
În anul 1965, după ce și-a obținut diploma de doctor în informatică, Mary Kenneth Keller a fondat Departamentul de Informatică la Colegiul Clarke în Iowa, pe care l-a condus timp de 20 de ani. Colegiul Clarke deține acum Centrul de Calculatoare Clarke care vine în ajutorul studenților, membrilor facultății și personalului.
Sora Mary Kenneth Keller era pasionată de asigurarea accesului la informație pentru toți, nu doar pentru informaticieni, imginându-și o lume în care calculatoarele fac oamenii mai inteligenți și pot gandi pe cont propriu. Astfel, Sora Mary Kenneth Keller declara „Pentru prima dată, putem simula mecanic procesul cognitiv. Putem face studii în inteligența artificială. Pe lângă acestea, acest mecanism [calculator] poate fi folosit pentru a ajuta oamenii în procesul de învățare. Așa vom avea elevi mai maturi, în număr mai mare, pe măsura trecerii timpului, acest tip de predare devenind tot mai important.”
Sora Mary Kenneth Keller a scris patru cărti de informatică și a fost cunoscută ca o somitate în informatică în timpul ei.
Sora Mary Kenneth Keller a murit în anul 1985, lăsând în urmă o moștenire de succes, fiind un susținător pentru implicarea femeilor în informatică și contribuind la formarea Association of Small Computer Users in Education (ASCUE).
Colegiul Clarke oferă în onoarea ei Bursa Mary Kenneth Keller Computer Science în valoare de 500 de dolari.
Daniela Anei