Anita Borg – omul de știință care inspiră femei

 well_behaved_women_rarely_make_history-293x307Dr. Anita Borg  (17 ianuarie 1949 – 6 aprilie 2003) a fost un renumit informatician american care, prin capacitatea sa unică de inspirație a motivat femeile din domeniul calcului și nu numai. Anita Borg este considerată responsabilă pentru includerea femeilor în revoluția tehnologică ca și participante active, nu ca simple observatoare.

Dr. Anita Borg și-a dedicat viata de adult pentru a revoluționa modul în care gândim despre tehnologie și pentru eliminarea barierelor care țin femeile și minoritățile departe de domenii precum cele de calcul și de tehnologie.

În anul 1969 Anita Borg a primit primul ei loc de munca în domeniul programării, după ce învățase să programeze la o companie mică de asigurări.

În anul 1981 și-a obținut doctoratul în informatică, pe teama sincronizării eficiente a sistemelor de operare, la Universitatea din New York . Apoi, timp de patru ani, a lucrat la un sistem de operare tolerant la defecte pentru Auragen Systems Corporation, în New Jersey și pentru Nixdorf de calculator în Germania.

În perioada anilor 1986-1997 a obținut un brevet de invenție pentru o metodă performantă de analiză pentru sistemele de memorie de mare viteză, la Digital Equipment Corporation; ea a pus și bazele dezvoltării unui sistem de comunicare în comunitățile virtuale, numit Mecca.

În anul 1987, în timp ce participa la Simpozionul de operare Sisteme de Principii (SOSP), a observat cât de puține femei lucrau în informatică și i-a venit ideea să creeze Systers, din care făceau parte doar femeile cu pregătire tehnică înaltă, a căror discuții erau limitate la probleme tehnice. Numărul membrilor Systers a trecut de 2.500 de femei din 38 de țări.

În anul 1994, Anita Borg și Telle Whitney au fondat Grace Hopper Celebration of Women in Computing, care a avut loc la Washington, DC, în iunie, și au reunit aproximativ 500 de femei din domeniul tehnic.

În anul 1997, după ce a părăsit Digital Equipment Corporation a început să lucreze ca și cercetător în Biroul Chief Technology Officer la Xerox PARC și a fondat Institutul pentru Femei și Tehnologie (în prezent Institutul Anita Borg pentru Femei și Tehnologie). Institutul pentru Femei și Tehnologie are ca obiective creșterea reprezentării femeilor în domeniile tehnice și crearea de noi tehnologii de către femei.

În anul 2002, Telle Whitney a preluat funcția de președinte și CEO al Institutului, iar în 2003, a fost redenumit Institutul Anita Borg pentru Femei și Tehnologie în onoarea fondatoarei. De la înființarea sa, Institutul Anita Borg pentru Femei și Tehnologie a crescut numărul programelor sale în Statele Unite și s-a extins pe plan internațional.

Anita Borg, care și-a dedicat o mare parte din carieră pentru promovarea femeilor în informatică, a murit pe 6 aprilie 2003, la vârsta de 54 de ani, în casa mamei sale din Sonoma, California, din cauza cancerului la creier, după cum declara soțul ei, Winfried Wilcke.

Anita Borg a primit numeroase premii, inclusiv Premiul Pioneer de la Electronic Frontier Foundation și premiul Augusta Ada Lovelace de la Asociatia Femeilor în Informatică.

În cinstea și onoarea Anitei Borg, Google oferă sprijin tinerelor care fac performanță în informatică și tehnologie și încurajează studentele să devină modele active și lideri în domeniu, cu Bursa Google Anita Borg Memorial.

Inspirată de Anita Borg, modelul Karlie Kloss oferă 20 de burse tinerelor cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani pasionate de informatică pentru un Curs de programare cu durata de două săptămâni la Flatiron Pre-College Academy.

Daniela Anei