Charles Babbage – părintele calculatorului

Charles Babbage (n. 26 decembrie 1971, Londra – d. 18 octombrie 1871) a fost un matematician și inginer mecanic englez recunoscut ca și părintele calculatoarelor, fiind primul om care și-a imaginat o masină de calculat51dZrvvM9rL._SY300_ programabilă.

Charles Babbage a fost unul din cei patru copii ai bancherului Benjamin Babbage și al soției sale Elizabeth Teape.

În anul 1810 Charles Babbage s-a înscris la cursurile Trinity College de la Universitatea Cambridge pentru a studia matematica ca mai apoi, în anul 1817, să își încheie studiile cu un master la Peterhouse Cambridge în matematică.


În anul 1814 Charles Babbage s-a căsătorit cu Georgiana Whitmore cu care a avut opt copii, dintre care, doar trei trăind până la maturitate.

În anul 1816 Charles Babbage a fost ales ca membru al Royal Society, jucând un rol important, în anul 1821, în procesul de formare al Astronomical Society (numită mai târziu, în anul 1834, Royal Astronomical Society). În această perioadă și-a descoperit interesul pentru mașinile de calcul, devenind principala pasiune pentru tot restul vieții.

În anul 1822 Charles Babbage a început construcția unei mașini pentru calcularea valorilor logaritmilor și funcțiilor trigonometrice numită Difference Engine (pentru care a primit și sprijin guvernamental), însă a abandonat proiectul, acesta rămânând doar un ptototip, întrega sa atenție ducându-se către un instrument de calcul cu destinație general.
Astfel, în anul 1830, Charles Babbage a realizat primul instrument de calcul care conținea un bloc de memorare pe bază de perforații în cartelă fiind capabil să păstreze datele care urmau a fi prelucrate.

Din anul 1837 Charles Babbage a început să proiecteze primul calculator general mecanic numit „Mașina analitică” (Analytical Engine), însă nu a reușit să îl construiască pană la moartea sa. Acest calculator conținea o unitate logică aritmetică (ALU), un control al fluxului de bază, precum și o memorie integrată, care, dacă ar fi fost construit ar fi avut dimensiunile unei locomotive. Dacă ar fi reușit să îl construiască, acest calculator ar fi făcut același lucru pe care îl fac și calculatoarele din zilele noastre (ar fi citit și ar fi executat un program), și ar fi fost prima mașină programabilă și complet automată.

Charles Babbage nu a avut în spate o echipă de cercetare, iar singura cu care coresponda si care îi înțelegea ideile inovatoare era matematiciana Ada Lovelace, ea fiind și cea care a scris primul program pentru „Mașina analitică”, prin care calcula o secvență de numere Bernoulli.

În anul 1910, Henry Babbage, fiul lui Charles Babbage a terminat o parte din proiectul numit „Mașina analitică” și a fost capabil să efectueze calculele de bază.

Charles Babbage a murit, la vârsta de 79 de ani, la 18 octombrie 1871, datorită insuficienței renale și a foat îngropat în Londra în Cimitirul Kensal Green. Jumătate din creierul lui Charles Babbage este păstrat la Muzeul Hunterian în Royal College of Surgeons din Londra iar cealaltă jumătate a creierului este expus în Muzeul de Știință din Londra.
În anul 1991, cu ocazia bicentenarului nașterii lui Charles Babbage, muzeul de Știință din Londra a contruit, după schițele sale, Difference Engine nr. 2, finalizând, în anul 2000, mecansimul de imprimare.

Daniela Anei