Primul programator de calculator din lume a fost… o femeie

Ada Lovelace (nascută Augusta Ada Byron, la 10 Decembrie 1815), considerată primul prAda_Lovelace_Chalon_portraitogramator al lumii, a fost fiica dintr-un scurt mariaj a poetului romantic George Gordon Byron sau mai pe scurt, Lord Byron și Anne Isabella Milbanke, care a fost ea însăși un matematician expert într-o epocă în care femeile nu aveau astfel de practici.

Ada Lovelace nu și-a cunoscut faimosul tată, deoarece părinții săi s-au despărțit imediat după nașterea sa, iar Lord Byron a decedat când ea avea opt ani, în Grecia anului 1923. Întreaga sa viață a fost o luptă continuă între emoție și rațiune, subiectivism și obiectivism, poezie și matematică, sănătate și boală.

Ada Lovelace și-a arătat de mică pasiunea pentru matematică și logică, mama sa fiind cea care a îndrumat-o spre aceste discipline, încercând să contracareze tendințele poetice periculoase pe care le moștenea de la tatăl său. Aptitudinile sale au fost însă perfecționate de Augustus De Morgan, primul său profesor în științe matematice de la Universitatea din Londra și unul din oamenii care poate fi tras la răspundere pentru dezvoltarea algebrei moderne.

La vârsta de 17, Ada Lovelace a cunoscut-o pe Mary Somerville, o femeie remarcabilă care a tradus lucrările lui LaPlace în limba engleză, care la rândul său a încurajat-o în studiile sale matematice, dar a încercat să pună matematică și tehnologie într-un context uman adecvat.

La vârsta de 18 ani, mergând la o petrecere a doamnei Somerville, viitorul programator Ada Lovelace l-a cunoscut pe Charles Babbage (tatăl calculatoarelor) și a fost fascinată de ideile sale pentru un motor analitic, care ar fi putut face analize si operatii matematice. Astfel, a acceptat în 1942, să traducă din franceză în engleză prezentarea tehnică. Doar că, Ada Lovelace nu doar că a tradus articolul, dar sub titlul de „Note” a constituit o lucrare de sine stătătoare, în care arăta că numerele nu trebuiau privite ca simple cantități și că mașinăria putea opera cu orice fel de date reprezentate de numere. Mai mult, Ada Lovelace a conceput datele de intrare care ar fi putut calcula numerele lui Bernoulli, scriind astfel primul program pentru computer din lume.

Babbage însuși a recunoscut că, probabil, Ada a înțeles motorul său analitic mai bine decât a făcut-o el însuși , admițând chiar că ea a fost: „mult, mult mai bine la a-l explica”.

În notele sale, Ada Lovelace a descris cum ar putea fi create coduri pentru dispozitivul de manevrat litere și simboluri, cu ajutorul numerelor. Ea a teoretizat o metodă pentru ca motorul să repete o serie de instrucțiuni, un proces cunoscut sub numele de „buclare”, pe care programele de computer îl folosesc astăzi. Pentru munca sa, Ada Lovelace este adesea considerată a fi primul programator de calculator din lume.

În urma publicării lucrării, viața sa s-a deteriorat, atât din cauza lipsei unui proiect științific, cât și din cauza lipsei prietenilor cu care să poată discuta probleme matematice.

Ada a murit de cancer uterin la Londra, la 36 de ani, la 27 noiembrie 1852. A fost înmormântată alături de tatăl ei, în cimitirul Bisericii „Sf. Maria Magdalena” din Nottingham, Anglia.

Limbajul de programare, care îi poartă și numele ADA a fost impus de Pentagon, până în anul 1997, pentru proiectele software ale Departamentului Apărării a SUA.

Daniela Anei


Publicat

în

,

de către