Avram Noam Chomsky (născut 07 decembrie 1928), cunoscut ca „părintele lingvisticii moderne” sau pentru teoria gramaticii generative, este un lingvist, filozof, om de știință cognitiv, logician, comentator politic, activist în justiția socială și avocat anarhosindicalist american, care a revoluționat întreg sistemul lingvistic modern prin celebrele sale modele generative.
Noam Chomsky a fost, încă de mic, perceput ca un copil genial, care, deși a simțit greutatea Marii Depresiuni Americane, a ajuns să își susțină doctoratul în lingvistică la Universitatea din Pennsylvania.
Ambii părinți au fost imigranți evrei ruși și s-au făcut cunoscuți prin faptul că mama sa, Elsie Chomsky, a fost activistă a politicii radicale din anii 1930, iar tatăl său, William, a fost un profesor respectat de evrei la Gratz College, o instituție de formare a cadrelor didactice.
În jurul vârstei de 10 ani, în timp ce urma cursurile unei școli progresive, Noam Chomsky a scris în ziarul școlii un editorial despre creșterea fascismului în Europa, după Războiul Civil Spaniol, articol care a stat la baza unui eseu pe care l-a prezentat Universitatea din New York.
În anul 1949, Chomsky s-a căsătorit cu Carol Schatz, cu care a avut trei copii. Pe Carol Schatz o cunoscuse încă din copilărie, iar relația a durat 59 de ani, până când aceasta a murit de cancer în 2008. Au avut trei copii împreună.
Din anul 1955 Noam Chomsky s-a alăturat echipei cadrelor didactice de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), în cadrul Departamentului de Lingvistică și Filosofie, unde lucrează și în prezent, de peste jumătate de secol. În cadrul MIT, jumătate din timpul său și l-a petrecut predând filozofie și lingvistică, iar în cealaltă jumătate de timp avea atenția captată de un proiect de traducere mecanic.
Fiind un producător de teorii controversate asupra capacității umane, dar și pentru preocupările sale academice, Noam Chomsky a primit o multitudine de diplome de onoare de la diferite universități, premii pentru pace, iar lucrările sale sunt citate atât în domeniul său, cât și pe probleme de disidență și politica externă a SUA.
Îmbinând lumea academică și cultura populară, Chomsky și-a câștigat reputația, atât pentru descoperirile sale lingvistice, cât și pentru ideile radicale. Una dintre teoriile sale afirmă că limbile sunt înnăscute și că diferențele pe care le vedem sunt doar din cauza parametrilor dezvoltați în timp, în creierul nostru, ajutând astfel în a explica de ce copiii sunt capabili să învețe limbi diferite mai ușor decât adulții.
Ideile cu privire la ipoteza „gramaticii universale”, cât și celelalte teorii, au avut ramificaţii uriaşe pentru psihologia modernă, atât în creșterea și găsirea răspunsului la întrebări cu privire la natura umană, cât și modul în care procesăm informațiile.
Daniela Anei