Muzeul Brukenthal din Sibiu

Palatul_Brukenthal_din_SibiuBrukenthal – un cuvânt cu o conotație istorică puternică și deosebită, la fel cum este și Muzeul Brukenthal, situat în centrul istoric al orașului Sibiu, deschis în 1817. Acesta este deosebit și prin faptul că este, totodată, și cel mai mare muzeu din Sud – Estul Europei.

Palatul Brukental este construit de Samuel von Brukenthal  în stilul barocului târziu și e situat în Piața Mare, fiind construit între anii 1778-1788. Palatul Brukenthal a fost construit după modelul palatelor vieneze, pentru a-i servi drept reședință oficială baronului Brukenthal și pentru a fi spațiul în care acesta să-și păstreze colecțiile.

Palatul Brukenthal este cel mai vizitat muzeu din Sibiu, iar fațada edificiului palatului încă păstrează blazonul familiei Brukenthal (des întâlnit și pe timbrele poștale).

În Palat se află Galeria de Artă și Biblioteca Brukenthal. Galeria de Artă are în componență expoziții permanente: Pinacoteca Brukental, Colecția de Artă Decorativă, Galeria de Artă Națională și Cabinetul de Stampe.

Interiorul păstrează piese și trăsături originale ale Palatului, cum ar fi: sobele în stil rococo, candelabre de sticlă de Murano, tapet de mătase roșie și de hârtie, pictat în stil oriental și de asemenea, mobilă transilvăneană din secolul al XVIII-lea. Toate aceste elemente originale conferă Muzeului din Piața Mare o notă de originalitate profundă și rar întâlnită.

Muzeul Brukenthal e îmbogățit anual prin achiziții noi și donații și de asemenea, găzduiește, ocazional, expoziții temporare. Un exemplu în acest sens poate fi expoziția dedicată lui Rembrandt, care a fost organizată cu ocazia aniversării a 400 de ani de la nașterea lui și s-a desfășurat sub titlul: “Rembrandt – Maestru al Luminii și Umbrei.”

O originialitate aparte îi este conferită Muzeului de către faptul că două din cele trei tablouri de Rubens se află la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Așadar, cu mintea deschisă către originalitate și cultură, să pornim în căutare de lucruri noi și interesante de văzut. Destinație: Sibiu, Muzeul Brukenthal.

Maria Bocicov


Publicat

în

, ,

de către