Locuri pe care merită să le vizitezi în România (I)

biertan10 Atestat documentar pentru prima oară în anul 1224, Biertanul se înacadrează în rândul primelor aşezări germanice din Ardeal. În anul 1397, localitatea este atestată ca cetate, dând naştere în centrul său, între anii 1490 și 1520, unui maiestuos centru arhitectural medieval, alcătuit dintr-o faimoasă biserică înconjurată de fortificaţii. Biserica Biertan este consolidată în stil gotic, fiind totodată ultima din regiunea Transilvaniei ridicată conform acestui tip arhitectural. Edificiul monumental se profilează sub forma unei clădiri de mari dimensiuni, având trei hale de înălţimi egale. Citește mai departe aici…
afara

Arhitecturi deosebite cu elemente specifice, cuprinzând detalii minuțioase, îi dau fiecărui loc unicitate. Pașii ne-au purtat și în satul Adjudeni (comuna Tămăşeni, judeţul Neamţ), cu localnici de frunte, ce-au făcut din satul lor un loc de oameni cu adevărat gospodari. unei comune de asemenea dimensiuni, ce cuprinde în jur de 1300 de familii cu locuințe una și una. Oameni uniți prin hărnicie, dar și prin credință, se bucură la Adjudeni de o adevărată minune. Cu adevărat împărăția lui Dumnezeu pare a fi coborât pe pământ în această somptuoasă biserică, ce sparge cerul cu înălțimea amețitoare a vârfurilor ei. Prin turnurile sale pare că-și trage de sus seva divinității, hrănindu-se cu har dumnezeiesc spre a domni etern în lumea oamenilor. Citește mai mult aici…

Densus Mândrul ţinut al Haţegului, răsfăţat de împrejurimile falnice ale Retezatului, ne dezvăluie în localitatea Densuş deosebita frumuseţe a unui lăcaş de cult ortodox fără pereche în toată românimea, după cum afirma Nicolae Iorga. Astfel, Biserica Sfântul Nicolae, construită in secolul al XIII-lea, se înalţă semeaţă în rândul celor mai vechi biserici de rit bizantin din ţara noastră. Clădit conform unui plan pătrat, lăcaşul de cult a fost consolidat pe ruinele unei construcţii din Antichitate. Se consideră că biserica deţine o înfăţişare ciudată, întrucât zidurile sale sunt alcătuite din pietre fasonate aduse din ruinele cetăţii învecinate, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ceea ce-i conferă o puternică amprentă stilistică a romanicului târziu. În plus, la diferite nivele ale zidurilor se observă motivul arhitectonic în dinţi de ferăstrău. Citește mai mult aici…
Harman

La 10 kilometri în estul Braşovului se conturează locul denumit în limba latină si în dialectul săsesc Muntele Mierii. Un suflu legendar se abate peste aceste meleaguri, spunând că odihinioară aici se aflau o multitudine de prisăci de albine, de unde localncii produceau o mare cantitate de miere, aliment foarte valoros în perioada de schimb din Evul Mediu. Cetatea Hărmanului este atestată în această zonă de la 21 martie 1240, aşadar, la o diferenţă de 15 ani de la alungarea Cavalerilor Teutoni din aceste teritorii.Citește mai mult aici…

voronet

Bucovina îşi revarsă frumuseţile campestre covârşitoare asupra plaiurilor româneşti, scâldând tărâmurile sale în pace, farmec şi armonie.Înalte vibraţii religioase răzbat şi dintre zidurile Mănăstirii Voroneţ – o perlă a cultului ortodox românesc. Supranumită Capela Sixtină a Orientului, această mănăstire constituie una dintre cele mai semnificative ctitorii ale domnitorului Ştefan cel Mare, fiind printre puţinele monumente religioase ce şi-au păstrat arhitectura până în zilele noastre. Citește mai mult aici…

Prejmer Biserica fortificată din comuna Prejmer, judeţul Braşov îşi înalţă triumfătoare zidurile începând cu anul 1218 datorită Ordinului Cavalerilor Teutoni. Acest impunător edificiu evanghelic este construit pe baza unei vechi bazilici romane, ansamblul său, format din biserică, incinta fortificată, un drum de apărare, două turnuri, două bastioane şi un turn de poartă a fost declarat în anul 1999 monument istoric important al ţării noastre.Primind drepturi asupra acestui teritoriu, cavalerii teutoni ridică lăcaşul de cult în stilul gotic burgund introdus de cistercieni la Cârța. Citește mai mult aici…
manastirea_moldovita Un punct de referinţă în panopticul spiritualităţii creştine româneşti, Mănăstirea Moldoviţa, glorioasă prin tumultosul său trecut istoric, a străjuit de-a lungul veacurilor hotarul nordic al Moldovei.Originea acestui monument înscris pe lista patrimoniului cultural mondial Unesco este învăluită în mister, întrucât nu se cunoaşte cu certitudine de când data vechea ruină lângă care a fost înălţat noul edificiu religios. Totuşi, tradiţia pomeneşte de existenţa acesteia în timpul voievozilor Muşatini. Atestările documentare din perioada anilor 1402-1410 menţionează despre prima construcţie din piatră, cu hramul Buna Vestire. Citește mai mult aici…
codlea

Începând cu secolul al XIII-lea, în orizontul spiritualitaţii evanghelice se profilează un nou lăcaş de cult, împrejmuit de fortificaţii, ceea ce-i conferă un loc de onoare pe lista monumentelor istorice ale ţării noastre, începând cu anul 2010.Atestată documentar din anul 1265, Cetatea bisericească Codlea este plasată la intersecţia a două străzi din piaţa localităţii. Aceasta păstrează portatul de V de la o biserică din secolul al XIII-lea, cercetările arheologice nereuşind să elucideze dacă aceasta a fost construită în formă de bazilică sau de biserică sală. Citește mai mult aici…

Piata_Unirii_Cluj-Napoca

Piaţa Unirii din Cluj a reprezentat în trecut centrul oraşului medieval, al cărui punct de referinţă l-a constituit Biserica Sfântul Mihail. Având o dimensiune de cca. 220 m pe 160 m, aceasta este cea mai mare dintre vechile pieţe din centrul și sud-estul Europei.Fiind precedată de existenţa Pieţei Mici (denumită astăzi Piaţa Muzeului), aceasta devine a doua piaţă a Clujului ce, în Evul Mediu, purta denumirea de Piaţa Mare, spre a se realiza o diferenţiere între cele două. Citește mai mult aici…

Piata_Mare_din_Sibiu6 Sibiul – un oraş de legendă, cu farmec, graţie şi mărturii ale unui trecut îmbibat de măreţie istorică. Larga sa arie de simboluri culturale îşi concentrează esenţa în Piaţa Mare a oraşului, a cărei existenţă este atestată încă din anul 1366, din momentul în care cea de-a treia centură de fortificaţii a Sibiului a fost finalizată.Iniţial, aceasta figurează în datele istorice ca piaţă de practicare a activităţilor economice, mai exact ca piaţă de desfacere a cerealelor, şi totodata ca loc de execuţii, urmând ca la începutul secolului al XVI-lea să devină centrul cultural al vechii cetăţi. Citește mai mult aici…
piata-unirii-de-sus-2 Piaţa Unirii, situată în centrul municipiului Timişoara, constituie un punct de referinţă în vechea cetate a oraşului, întinzându-se pe o suprafaţă de 150 x 110 m. Aceasta reprezintă cea mai veche piaţă a urbei amenajată într-un excelent stil baroc, dobândind denumirea actuală în cinstea trupelor române care au intrat în Timişoara la 3 august 1919 şi au instaurat administraţia românească. Definitivând în această manieră unirea Banatului cu România, data a devenit, de altfel, ziua oficială a oraşului. Citește mai mult aici…
pm

Sibiul respiră artă, istorie, cultură… În Ringul cel Mical urbei se îmbină acorduri baroce de un deosebit farmec şi parfum arhaic. Construită între sec. XIV-XVI şi aflată în cea de-a doua incintă de fortificaţii a acestui oraş legendar, Piaţa Mică reprezintă vechiul său centru comercial.Perimetrul pieţei este secţionat în două părţi distincte de strada Ocnei, ce se îndreaptă spre centrul Sibiului, coborând pe sub Podul Minciunilor. Latura de nord se prezintă sub formă circulară, iar clădirile ce se înlănţuie în această parte au o formă concavă, deosebindu-se de cele aflate în Piaţa Mareprin absenţa portalului masiv, boltit, specific respectivei zone. Citește mai mult aici…

IMG_1454 Povestea Castelului Corvinilor a început în urmă cu 8 veacuri, ca fortificație de piatră. Odată cu secolul al XV-lea, cetatea a început să capete forma impetuoasă din prezent, sub inițiativa lui  Iancu de Hunedoara, cunoscut și sub numele de Ioan Corvin. De-a lungul veacurilor Castelul a suferit numeroase transformări, ajungând astăzi să se numere în topul locațiilor de basm din Europa.La intrarea în Castel dai cu privirea, în partea din stânga, de temnița unde, odinioară, erau torturați prizonierii. Pășesc prin celule, iar uneltele de schingiuire și melodia lugubră de pe fundal îmi dau fiori reci. Citește mai mult aici…
catedrala_reîntregirii_neamului_și_catedrala_catolica-224x300 Cum e bine știut faptul că atunci când vizitezi pentru prima dată un loc, somnul nu prea îți dă târcoale, iată că nici eu nu fac excepție în inima Cetății Alba Carolina. Dis de diminață pătrund în Cetate prin poarta I, cu dorințade a vizita cât mai mult. Bineînțeles că nu mulți au fost atât de matinali, așa că mă opresc preț de câteva minute să inspir aburii boabelor de cafea, la o terasă, situată exact în centrul Pieței Unirii, pentru a putea admira locul. Citește mai mult aici…
IMG_0523

Încă sub efectul vizitei recente la Muzeul Popa din Târpești, mă grăbesc să pătrund în incinta Muzeului Național al Unirii. Situat de o parte și de alta a străzii Mihai Viteazu, muzeul este își are sediul în două monumente istorice. În clădirea Babilon regăsești Muzeul Unirii, iar față în față, poți zări Sala Unirii. Interesantă este politica Muzeului Național. Intrarea în Sala Unirii este liberă, iar dacă plătești taxa de fotografii, aceeași chitanță poți să o folosești și în vizita ta în incinta clădirii Babilon.Odată ce pășești pragul muzeului ești învăluit de o atmosferă aparte. Întreaga colecție de exponate și arhitectura romantică, fac din instituție un loc din care, parcă nu ai vrea să te mai desprinzi. Citește mai mult aici…