Muzeul Național al Unirii o machetă a trecutului

IMG_0523Încă sub efectul vizitei recente la Muzeul Popa din Târpești, mă grăbesc să pătrund în incinta Muzeului Național al Unirii. Situat de o parte și de alta a străzii Mihai Viteazu, muzeul este își are sediul în două monumente istorice. În clădirea Babilon regăsești Muzeul Unirii, iar față în față, poți zări Sala Unirii. Interesantă este politica Muzeului Național. Intrarea în Sala Unirii este liberă, iar dacă plătești taxa de fotografii, aceeași chitanță poți să o folosești și în vizita ta în incinta clădirii Babilon.

Odată ce pășești pragul muzeului ești învăluit de o atmosferă aparte. Întreaga colecție de exponate și arhitectura romantică, fac din instituție un loc din care, parcă nu ai vrea să te mai desprinzi.

Personal, Sala Unirii este mult mai captivantă decât clădirea surată de vis-a-vis. La intrare ești primit de regele Ferdinand și de regina Maria. Cei doi nu schițează nici un zâmbet, nu stau la taclale cu vizitatorii, dar prezența lor parcă îți spune ,,Bun Venit!” În partea din stânga poți zări Steagul comunei Mihalț folosit la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

O sală luminoasă se deschide în fața mea, de o parte și de alta a încăperii, pe arcadele laterale, faci cunoștință cu personalități ale culturii române (Heliade Rădulescu, Vasile Alecsandri, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, George Coșbuc etc), iar de cealaltă parte, dai cu privirea de picturile imprimate în perete ale voievozilor care au cârmuit țările române de-a lungul vremurilor (Mircea cel Bătrân, Iancu de Hunedoara, Alevandru cel Bun, Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Ștefan cel Mare, Petru Rareș Etc).

Traversând sălile, privirea îmi este încântată de numeroase exponate etnografice, ce conferă atmosfera de demult a satului arhaic.

Dacă Sala Unirii aduce în prezent aspectele,cu precădere, ale vieții rurale de odinioară, în incinta Muzeului Unirii vei face o vizită în timpul istoric al spațiului Carpato – Danubiano – Pontic. Fiecare încăpere este caracteristică unei anumite perioade. Astfel, vei întâlni exponate din preistorie, civilizația dacică, romană, medievală, modernă și  lapidarul.

În momentul în care mă așteptam să ies din muzeu, am pătruns într-o cameră în care pereții erau animați de diverse picturi abstracte realizate anul acesta de pictori din toată lumea.

Mihaela – Ștefania Puțeanu