Graffiti și tânărul talent Cosmin Tofan

cosmin_tofan 5Este preconizat faptul că încă din Antichitate oamenii au căutat o formă specială de închegare a simțămintelor ce izvorau din adâncul ființei. Dintr-o dorință acerbă de expresie și din căutarea unui refugiu din concretul cotidian, s-a înfiripat în mentalul colectiv o formă de expresie, care cu trecerea filelor din cartea timpurilor a căpătat noi și noi forme. De la un deceniu la altul arta s- a dezvoltat nu doar în direcția de expresivitate, ci și ca o stare permanentă ce încununează existența umană.

Termenul de graffiti a apărut odată cu descoperirea inscripțiilor și portretelor găsite pe zidurile monumentelor antice. Semnificația cuvântului a evoluat cu trecerea deceniilor ajungând astăzi să înglobeze orice decorațiune inscripționată pe o suprafață.

În zilele noastre există două direcții de analiză a acestei forme de manifestare artistică. Există opinii negative, care susțin că arta graffiti este o formă de vandalism, întrucât multe din aceste desene sunt inscripționate pe zidurile unor instituții sau pe clădiri private fără acordul proprietarului.

Nu trebuie să omitem faptul că în spatele acestor desene stă un exercițiu continuu și o implicare emoțională deosebită. Atâta timp cât aceste manifestări artistice se desfășoară într-un spațiu public, cu acordul proprietarului sunt o manieră de înfrumusețare a arhitecturii urbane. O pată de culoare care animă spațiul monoton al străzilor.

Creația implică determinare, sacrificiu și multă muncă, iar tânărul Cosmin Tofan, un elev al Colegiului George Apostu, le dovedește la început de carieră. Un tânăr înalt, care încă de la primele vorbe schimbate emană o educație aleasă. Un tânăr cu mult bun simț, ale cărui acțiuni sunt guvernate de o modestie aleasă. L-am cunoscut prin intermediul doamnei profesoare Luminița Radu, care l-a inițiat în arta desenului. Poată un respect deosebit profesorilor săi de la care spune că știe tot ce a acumulat până acum. Și cum toți dintre noi am avut un dascăl drag sufletului nostru, Cosmin se mândrește cu faptul că a avut ca îndrumător pe domnul profesor Ovidiu George Marciuc, cel care l-a inspirat și îndrumat în stăpânirea unor tehnici artistice.

 Percepția, imaginația și intuiția i-au fost muze în actul creator încă de la o vârstă fragedă. Cele trei calități esențiale în artă le-a îmbrăcat de-a lungul timpului prin mult exercițiu și studiu. A optat încă din gimnaziu pentru studii la Colegiul George Apostu și încă de la o vârstă fragedă, arta a devenit o hrană spirituală care îi regenerează simțămintele și îl ajută să evolueze. Fiecare desen realizat cu dibăcie de Cosmin relevă forme volumetrice, reușind să aducă cu măiestrie tridimensionalul în bidimensional. Prin tehnică și precizie realizează desene cu perspectivă. A încercat să se afirme participând la olimpiade, dar, ce-i drept competiția cu el însuși îl motivează mai mult.

Este unul dintre numeroșii tineri care au ceva de spus și care în ciuda timpurilor învolburate încearcă să se facă auziți.

Mihaela-Ștefania Puțeanu


Publicat

în

,

de către