Dany Madlen Zărnescu și universul nonculorilor

329124_284609168239190_1110488796_oZiua de 10 octombrie a fost marcată de un eveniment important pentru cultura băcăuană și pentru iubitorii de artă. Coincizând cu ultima zi a festivalului Toamna Bacoviană, Galeriile Alfa ale Muzeului de Artă din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu“ din Bacău au găzduit lansarea albumului Dany Madlen Zărnescu. Cei prezenți au putut admira picturile artistice ale celei care a fost îndrăgita artistă Dany Madlen Zărnescu alături de operele sculptorului Gheorghe Zărnescu.

Un noian de negru cu reflexii ideatice conferă noi valențe artistice nonculoarei negru și, totodată, se conturează un minimalism românesc. Pereții au fost țesuți cu  ițele catrințelor străbunilor, truda lor fiind implementată în negura timpurilor de Dany Madlen Zărnescu. Artista a reușit printr-o diversitate de colaje să confere substanță culorii neînsuflețite a lui Hades. Asemenea pământului regenerator de vitalitate, negrul devine în mâinile creatoare de frumos ale artistei generator de noi dimensiuni ale palpabilului.  

A obișnuit prin cariera sa să uimească și să fascineze ochiul privitorului chiar și pe cel al unui amator. Truda mâinilor ei împletită cu talentul hărăzit de divinitate au făcut ca în decursul anilor să fie apreciată cu distinse premii.

Fascinată de frumos, de castitate, de tot ceea ce e inocent, artista a îndrăgit momentele petrecute înconjurată de copii. A fost principala coordonatoare a cercului de grafică al Palatului Copiilor, înființat în urmă cu 32 de ani. Atunci, spunea ,,Dintotdeauna mi-am dorit să lucrez cu copiii, îmi place să le urmăresc evoluția, să observ cum, în timp, joaca cu creionul pe hârtia albă se transformă în pasiune. Să fii constant în preajma copiilor înseamnă să trăiești o permanentă copilărie.” Inocența făpturii sale stă la baza tuturor picturilor ei; nu trebuie sa fii un critic în pictură ca să simți liniștea pe care o emană fiecare strop de culoare din exponatele realizate de distinsa doamnă.

Familie, colegi, oameni de cultură, toți și-au unit prezența sâmbătă la lansarea ultimului album al lui Dany Madlen Zărnescu la Galeriile Alfa. Muzeograful Iulian Bucur a asemuit tablourile care poartă amprenta vestimentației de odinioară cu jurnalele de călătoie ale marinarilor care voiau să ajungă pe alt tărâm al lumii. Să alunecăm pe fiecare nuanță de culoare spre cea care a fost, este și va rămâne Dany Madlen – Zărnescu.

Mihaela-Ștefania Puțeanu


Posted

in

, ,

by