Oana Duică – membră activă a cercului „Programare cu răbdare” din Turceni

Oana Duică este elevă în clasa a IX-a la Liceul Tehnologic Turceni, județul Gorj, unde Asociația EduSoft a deschis un centru al cercului de informatică „Programare cu răbdare”, un proiect educațional care apropie de informatică copiii și tinerii din peste 20 de localități din România și din diaspora românească.

Doamna profesoară Oana Șandru coordonează activitățile acestui centru și a remarcat pasiunea pe care eleva sa, Oana Dinu, o are pentru informatică și ne-am gândit să stăm puțin de vorbă cu ea.

De altfel, observam că mai toate postările ei de pe Facebook făceau trimitere la informatică, la munca de programator, sub deviza că „sunt programator, deci nu am viață” („I am programmer, I have no life.”).

„În vacanța de vară, navigând pe YouTube, am dat peste un tutorial care explică cum funcționează un program în C++. Mi s-a părut interesant așa că am decis să continuu.

Informatică este întâlnită oriunde în lume, ceea ce este foarte interesant. Mii de oameni scriu coduri atât de complexe, astfel încât noi să putem beneficia de rețelele de socializare și alte site-uri pe care dorim să le accesăm. Apreciez foarte mult muncă lor și sper că într-o zi să îi pot ajută și eu.

Pentru mine, „Programare cu răbdare” este o experiență nouă și captivantă, iar întâlnirile de la cerc reprezintă momentuele relaxante în care îmi văd toți prietenii dorind să învețe lucuri noi și interesante despre informatică.

Pot spune sincer că doamna mea profesoară de informatica, Oana Șandru, este cea mai bună profesoară. Știe mereu să comunice cu elevii ei și le aduce mereu zâmbetul pe buze. Are o voce calmă și atunci când explică anumite lucruri o face pe înțelesul tuturor. E imposibil ca cineva sa nu înțeleagă ceea ce se explică. Își susține elevii în ceea ce fac și încearcă să găsească ceva special la fiecare. Pe scurt este cea mai bună profesoară și eu îi mulțumesc pentru tot ce a făcut și o admir și o respect extrem de mult.”

Întrebată fiind unde se vede peste 5 ani, Oana ne-a mărturisit că sigur va fi la o facultate de profil și va face tot posibilul pentru a avea un serviciu în programare pentru a se putea întreține singură.

„Peste 10 ani voi fi un programator de succes sau poate voi lucra la Google, dar cred că asta depinde de foarte multă muncă și efort. Prin participarea la activitiățile de la cercul de informatică, dar și prin studiul meu individual, am învățat faptul că atunci când scrii un program trebuie să foarte perseverent. De asemenea, am avut foarte multe de învățat de la doamna mea profesoară, în special faptul că mereu trebuie să fiu calmă și să am răbdare, pentru că rezultatele apar doar prin multă muncă.”

Oana ne-a mărturisit că a profitat din plin de timpul petrecut în perioada de întrerupere a activităților didactice, pentru că singură s-a apucat să învețe patru limbaje de programare diferite, dar a observat elementele comune, precum și lucrurile care diferă.

Întrebată fiind despre viața ei dincolo de informatică, Oana ne-a spus:

„Am 15 ani, locuiesc la țară cu mama și fratele meu. Mereu ne certăm, dar tot ne înțelegem. Sunt o persoană sensibilă, dar lupt pentru ceea ce îmi place să fac, în ciuda faptului că unii spun că ceea ce am ales nu este pentru mine. Eu cred în alegerile mele și consider că cei care spun acele lucruri sunt doar invidioși pentru că ei nu pot lupta pentru ceea ce le place. Îi ajut pe cei din jurul meu și îi susțin în ceea ce fac.”

Oana are și alte pasiuni, cum ar fi fotografia, în care, după părerea ei, lumea reală se îmbină cu lumea pe care o vede fotograful. De asemenea, îi place să confecționeze lucruri handmade, deoarece este o activitate foarte practică și o poate realiza oricine, indiferent de vârstă.

Harnică și ambițioasă, Oana ne-a mărturisit că atunci când va fi destul de bine pregătită, va dori să realizeze o aplicații informaticeă cu impact social:

„Mi-aș dori să dezvolt aplicațîi care să ajute țara, să ajute oamenii. Nu pot spune acest lucru destul de clar pentru că nici eu nu știu încă ce aș putea crea pentru a fi de impact, dar știu că asta îmi doresc și voi reuși.”

Și noi îi dorim succes în toate activitățile ei de la „Programare cu răbdare”, fie că sunt pe viu, cu doamna profesoară, fie online.

Echipa EduSoft