Cum știi dacă ești făcut pentru programare? Calitățile unui programator de succes

Majoritatea celor care vor să se apuce de programare își pun, așa cum e și firesc, întrebarea dacă sunt făcuți pentru așa ceva. În special cei care nu au urmat specializări în științe exacte cred că au șanse reduse pentru a reuși în acest domeniu dacă nu știu matematică la un  nivel rezonabil.

În realitate, este vorba despre cu totul altceva. Mulți se apucă de programare pentru că au auzit că jobul este bine plătit și le poate oferi independența financiară relativ repede. Dacă vă gândiți doar la aspectul financiar, nu veți ajunge prea departe.

Este vorba, până la urmă, de un cumul de calități pe care, dacă nu le ai, nu e cazul să te mai obosești să înveți programare. Astfel, dacă ești motivat doar de câștigul financiar și nu ești interesat deloc de calculatoare, nu îți place sau nu poți să stai așezat pentru lungi perioade de timp, ochii îți joacă în cap când te uiți la o pagină de cod și tastezi destul de încet și adesea faci multe greșeli, cu siguranță programarea nu este pentru tine.

În schimb, dacă te consideri analitic și creativ în aceeași măsură, ești atent la detalii, te simți confortabil să lucrezi cu ceilalți, dar și să lucrezi singur, ai o bază solidă în înțelegerea limbii engleze scrise, îți place să rezolvi probleme și să înveți mereu lucruri noi și te adaptezi ușor la schimbări, atunci alegerea ta este corectă.

Dincolo de toate acestea, ai nevoie de concentrare și răbdare pentru a crea codurile la care te gândești. Pe de altă parte, programul unui programator poate fi neregulat, dacă alege să corecteze erorile din sistemele informatice, ce pot apărea oricând, dar la fel de bine poate fi un job cu un program obișnuit.

Cert este că un programator are mult mai multă libertate decât alte profesii existente pe piață în prezent, iar un alt avantaj este că poate face programare și de acasă sau de la o cafenea pentru că important este produsul final.

Pentru ca toate aceste lucruri să se întâmple este nevoie de studiu riguros, iar recomandarea este să faceți asta cu persoane avizate, care vă pot învăța corect bazele programării și vă pot ghida apoi pașii către zonele avansate ale acestui domeniu.