Rolul programatorului a devenit din ce în ce mai complex în ultimii ani. Acesta preia designul creat de către inginer și software developer și îl transformă într-un set de instrucțiuni pe care calculatorul să îl poată urma. Aceste instrucțiuni devin finalmente platforme de social media, programe de procesare a textelor, browsere și multe alte lucruri pe care mulți dintre noi le folosesc zi de zi.
Practic, rolul programatorului este să vină mereu cu soluții software eficiente. De asemenea, acesta trebuie să gândească, să scrie, să testeze și să implementeze modificările rezultate în urma testelor, dar și să mențină codul sursă al programelor de calculator. Vorbim practic de un cod care trebuie scris într-un limbaj de programare pe care computerul să îl poate înțelege.
Așa ajungem și la scopul programării. Programatorul va crea mereu programe cu un anumit comportament, ca să îi spunem așa. În procesul de scriere a unui cod, acesta are nevoie de cunoștințe din domeniul în care acel program va fi folosit, de algoritmi specializați și chiar cunoștințe de logică.
Programatorul, traducător între utilizator și limbajul codului sursă
Lucrurile devin și mai frumoase. Programatorul poate fi și persoana care realizează interfața grafică, cu care utilizatorul va interacționa ulterior. Mai pe românește, acesta va juca rolul unui traducător între utilizator și limbajul codului sursă.
Și asta nu e tot. Când vorbim de programe extrem de complexe, se vor folosi intrumente automate de scriere a unei părți a codului sursă, în timp ce programatorul se va concentra pe scrierea părților de cod care sunt unice și specifice programului respectiv.
În schimb, programatorii care crează programe mai mici folosesc ceea ce se numește în limbaj de specialitate mediu de programare (programmer environments) sau aplicații care le cresc productivitatea datorită proprietăților de compilare și de generare a codurilor sau a datelor, și care au și funcții de debugging.
Fac echipă cu inginerii de software
O altă ”armă” din arsenalul programatorilor sunt așa numitele libraries, care le permit să modifice sau să personalizeze un cod de bază pentru aplicațiile specifice la care lucrează. În acest fel vor obține programe mai sigure și mai bune, iar productivitatea programatorilor va crește prin eliminarea unor procese de rutină.
În ultimii ani, programatorii au început să preia din ce în ce mai multe responsabilități de la inginerii de software, pe măsură ce software design-ul a continuat să avanseze. În prezent sunt din ce în ce mai întâlnite echipele mixte, formate din programatori și ingineri de software, care lucrează împreună pentru a identifica rapid nevoile utilizatorilor și a proiecta anumite programe și funcții specifice.
Prin urmare, este de dorit ca odată ce v-ați decis să mergeți pe acest drum, să deprindeți bazele corecte ale programării. Recomandat este să apelați la specialiști care vă pot iniția în programarea de bază și vă pot ghida ulterior în etapele avansate ale acestui frumos domeniu.