În momentul de față, informatica poate fi considerată indispensabilă atât pentru viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, cât și pentru domeniile avansate ale științei. Internetul a revoluționat în ultimii ani comunicarea la nivel mondial între companii, zona de logistică și mass media.
În acest context, informatica și-a câștigat gradual un loc din ce în ce mai important în viețile noastre, fie că vorbim de aparatura electrocasnică, smartphone-uri, televizoare sau medicină. Computerele pot acum să administreze, să protejeze, să transmită și să prelucreze o mare cantitate de informații într-un timp foarte scurt.
Ca să efectueze astfel de operații este necesară o interacțiune complexă între sistemele de hardware și de software, adică exact domeniile fundamentale de cercetare în informatică.
Avantajul cu care fac diferența sistemele computaționale constă în capacitatea lor de a prelucra cantități enorme de informații la o viteză foarte mare. Acest domeniu este într-o continuă evoluție, iar vedeta informaticii este în moment ceea ce specialiștii numesc inteligența artificială.
Acest concept definește sistemele sau mașinile care imită inteligența umană pentru a efectua diverse activități și care se pot îmbunătăți permanent pe baza informațiilor pe care le colectează. Inteligența artificială îmbracă o serie de forme.
De pildă, boții de chat utilizează inteligența artificială pentru a înțelege mai repede problemele clienților și pentru a oferi răspunsuri mai eficiente. Asistenții inteligenți utilizează același sistem pentru a analiza informațiile esențiale din seturile de date mari de text pentru a îmbunătăți programarea. De asemenea, motoarele de recomandare pot oferi recomandări automate pentru emisiunile TV, în funcție de obiceiurile de vizionare ale utilizatorilor.
Informatica este un sistem științific fundamental, și, la fel ca matematica, implicațiile sale sunt profunde în multe domenii ale științei. Tinerii care aleg să studieze informatică trebuie să dea dovadă de flexibilitate mentală și emoțională, să studieze constant și să aibă ghidarea potrivită pentru a face față provocărilor și schimbărilor constante din acest domeniu.
Ca să fim și mai expliciți, dacă prin matematică se înțelege un “sistem de gândire formal”, informatica se concentrează pe ceea ce este “formal realizabil”, adică ceea ce este realizabil din punctul de vedere al mașinii.