Există locuri care ne atrag prin clădiri impresionante și peisaje rupte de pe file de basm. Altele, însă, ne cheamă acolo, punându-ne pe tavă veritabile momente de respiro, de liniște, de nici prea mult și nici prea puțin.
Orașul Cluj-Napoca e tocmai combinația perfectă între frumusețe, istorie, rafinament, cultură unică și autentică. Toate învăluite ușor în note de simplitate și amintiri ale trecutului.
Trebuie să ajungi la Cluj-Napoca ca să realizezi că istoria nu și-a părăsit niciodată țara.
Monumente arhitecturale de mare valoare, statui impunătoare și străzi cu miros de veșnicie, toate așezate exact acolo unde vrea trecătorul să-și odihnească pașii grăbiți.
Istoria acestui ținut stă scrisă în palmele a zeci de secole glorioase, căci vechiul oraș Napoca, întemeiat încă din 106, când Imperiul Roman a cucerit Dacia, a fost martor ocular al tuturor vremurilor de cumpănă sau, dimpotrivă, de glorie ale României.
Sădit de Dumnezeu în inima Transilvaniei, Cluj-Napoca nu încetează să pună cărămizi trainice la temelia culturii românești.
Este al doilea oraş (ca mărime a populaţiei) din România, și pe bună dreptate, căci nu degeaba s-au îngrămădit într-un singur oraș toate valorile care țin vii aspirațiile unui neam.
Printre perlele arhitecturale care-l luminează se numără Biserica Sf. Mihail din Piața Unirii, construită în secolul XIV în stil gotic, cu statuia lui Matei Corvin în față. Palatul de Justitie din Piața Avram Iancu este o altă clădire emblematică din inima Clujului.
Fiind unul dintre unul dintre cele mai importante centre academice, culturale și industriale din România, orașul Cluj-Napoca găzduiește cea mai mare universitate din țară, Universitatea Babes-Bolyai, care an de an dă aripi viitorului României.
Rar ne este dat să fim puși în fața unor vederi mirifice, poate pentru că rar știm să ne ridicăm fruntea din pământ sau pentru că nu colindăm prea des locuri care să ne ofere imagini de vis. Păi, uite că are Clujul și la acest capitol cu ce să ne servească.
Pe vârful Dealului Cetățuia din Cluj-Napoca este o fortificație construită în perioada Habsburgică, de unde se deschide o panoramă care pur și simplu îți taie respirația. Tocmai de acolo orașul poate fi admirat în toată splendoarea lui, mai ales la ceas de seară.
Cetățuia a fost clădită între anii 1715 și 1735 cu ziduri sub formă de stea, fiind ridicată cu scopul principal de a asigura controlul asupra orașului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, dar, din păcate, a fost folosită de multe ori și ca închisoare, îndeosebi în perioada Revoluției de la 1848.
Însă orașul Cluj-Napoca nu este doar o oglindă a trecutului, ci și un veritabil promotor al modernității și-al suflului timpului, căci, pe lângă faimoasa Gradină Botanică situată în apropiere de centrul orașului, Cluj-Napoca se mândrește cu cateva parcuri mari, cel mai renumit fiind Parcul Central, fondat în secolul XIX, care include un lac artificial cu o insulă, precum și cel mai mare cazino din oraș, Chios.
Este un nod important în rețeaua europeană de drumuri, având totodată conexiuni cu mari orașe din România și din Europa. Dacă drumurile vă poartă pe meleagurile Clujului, nu ezitați să pășiți cu încredere pe străzile-i frumos croite din pânza trecutului!
Cristina Morari