Cetatea Făgărașului – fortăreața medievală din centrul României

Cetatea Făărașului
Cetatea Fagarasului / Vezi sursa aici

Situată în centrul municipiului Făgăraş, judeţul Braşov, Cetatea Făgăraşului este cel mai important obiectiv turistic din oraş şi, totodată o cetate medievală reprezentativă din România.

Construcția acestui monument magnific a început la sfârşitul secolului XIV și a continuat prin adăugiri succesive până la mijlocul secolului al XVII-lea. Scopul suprem era apărarea sud-estului Transilvaniei de invazia tătarilor şi otomanilor.

Precedată de o fortificaţie din lemn construită cu un şanţ şi val de pământ care, conform arheologilor, a fost distrusă în urma unui incendiu în secolul XIII, Cetatea Făgăraşului se ridică falnic din cenușă întărind apărarea Transilvaniei, creând avantaje strategice semnificative. 

În secolul al XV-lea cetatea din piatră și cărămidă de la Făgăraș, care era o cetate militară de apărare, avea o incintă patrulateră, cu patru turnuri bastioane la colțuri și un turn de avanpost de tip baricadă pe latura de est. În secolul XVII se aduc îmbunătățiri semnificative acestei locații, fiind transformată din cetate militară în reședință princiară cu peste 85 de camere.

În anul 1526 Ștefan Mailat, devenit voievod al Transilvaniei intră în posesia Cetății Făgărașului și a domeniilor din jur și pornește lucrările de transformare a cetății într-o adevarată cetate întărită. Îmbunătățirile au constat în consolidarea zidurilor de apărare din interior. Noi spații au fost amenajate în încăperi și săli boltite.

În anul 1541 Ștefan Mailat este atras în cursă și învins de către otomanii conduși de Mustafa Pașa. Voievodul moare 10 ani mai târziu, fiind prizonier al otomanilor. În urma acestei înfrângeri, Transilvania devine Principat autonom sub suzeranitate otomană. În acest cadru, domeniul și Cetatea Făgărașului intră în proprietatea ereditară a principilor Transilvaniei. Mulți dintre acești principi și-au concentrat atenția asupra cetății Făgărașului contribuind la dezvoltarea culturală și economică a întregii zone.

În anul 1599 Mihai Viteazul, domn al Țării Româneşti, intră în posesia Cetății Făgărașului, pe care o dăruiește soției sale Doamna Stanca, cetatea devenind astfel loc de adăpost pentru averile și familia domnului.

Cetatea Fagarasului Lac
Cetatea Fagarasului Lac

Mihai Viteazul și-a îndreptat atenția în mod deosebit asupra cetății Făgărașului datorită poziției sale strategice: în primăvara anului 1600 cetatea devine centrul de adunare al oștilor înaintea campaniei din Moldova, iar în toamna anului 1600, după înfrângerea de la Miraslau, tot aici are loc regruparea forțelor. Secolul al XVII-lea aduce adaptări de construcții și adăugiri Cetății Făgărașului, schimbări care vor culmina cu transformarea sa într-o fastuasă reședință princiară, aceasta fiind perioada de apogeu a istoriei acestui maiestuos monument. Cetatea Făgărașului devine reședință a principilor Transilvaniei în urma adăugirilor făcute și totodată centru politico-administrativ al marelui domeniu al Făgărașului, acesta ajungând ulterior un impunător centru medieval.

Gabriel Bethlen(1613- 1629) urmează să ocupe cetatea, acesta la rândul lui aduce contribuții importante cetății. Se realizează loggii deschise în arcuri pe masive pile de zidărie. Concomitent, la colțurile cetății se construiesc cele patru bastioane cazemată în stil italian (trei „cu urechi” și unul în formă de „pană”).

În perioada 1631-1648, Gheorghe Rackozi ocupă cetatea Făgărașului. În timpul domniei lui au fost dublate, prin interior, zidurile exterioare de pe latura de nord și de sud, iar în spațiile create a fost aplicată umplutură de pământ, realizându-se o rezistență de 8 metri grosime. Totodată, construiește pe jumătatea nordică a laturii de est clădirea corpului de gardă, iar șanțul de apărare din jurul cetății este lărgit, adâncit și umplut cu apa din Olt, devenind astfel un adevărat lac.

Cetatea Făgărașului este la apogeu. Țara Făgărașului devine unul dintre cele mai mari și mai bogate domenii ale Transilvaniei care cuprind  peste 50 de sate administrate prin două curți secundare. În anul 1696, Cetatea Făgărașului este preluată de austrieci și intră sub stăpânire hapsburgică, ajungând să fie transformată în cazarmă și închisoare militară.

În anul 1903 Cetatea a fost vizitată de către Nicolae Iorga, acesta găsind-o aproape de ruină.

Cetatea Făgărașului nu poate fi asociată cu imaginea unui singur domnitor, fiecare domnie în Transilvania a adus cetății îmbunătățiri semnificative, consolidări, adăugiri transformând-o din cetate militară în reședință a principilor Transilvaniei. Interiorul ei cuprinde istorie, evoluție, frumusețe, cultură, civilizație și mai presus de toate, faimă, recunoaștere europeană și avantaje strategice.

Astăzi, Cetatea Făgărașului este unul din cele mai semnificative obiective turistice din România și Europa, atrăgând zilnic sute de turiști. În cadrul cetății se organizează spectacole cu tematică medievală, Muzeul Valeriu Literat își are porțile deschise, iar schimbul de pază de la ora 15.00  realizat de paznicii îmbrăcați în costume medievale contribuie la introducerea și menținerea atmosferei medievale.

Diana-Elena Melinte