Casablanca - ”Here`s looking at you, kid!” - Revista EduSoft

Casablanca – ”Here`s looking at you, kid!”

11168101_oriCasablanca este o producție a anului 1942, care, deși la început a fost interpretată ca fiind un film printre multe alte filme realizate, a ajuns să fie o capodoperă mondială, cu un subiect care să placă fiecărei generații. Sub regia lui Michael Curtiz și avându-i ca protagoniști pe Humphrey Bogart în rolul lui Rick Blain și pe Ingrid Bergman interpretând pe frumoasa Ilsa Lund, ecranizarea va avea un puternic impact emoțional asupra cinefililor. De-a lungul timpului, a avut 5 nominalizări și trei premii Oscar, clasându-se în ierarhia celor mai bune filme din toate timpurile.

Anul 1941 reprezintă perioada poveștii filmului. Într-un timp sufocat de conflictele sângeroase provocate de cel de-al Doilea Război Mondial, se conturează oscilarea între împlinirea personală și virtutea caracterului uman. Rick Blain este un expatriat de origine americană, care, stabilit în Casablnca, un oraș din Maroc își descide un club de noapte, „Rick`s Café Américain”. Localul era vizitat de o varietate de oameni, aparținând diferitelor pături sociale. De la ofițeri francezi, italieni, naziști până la refugiați și hoți, toți erau primiți în localul lui Rick, acesta declarându-și aparenta neutralitate politică. În acest cadru își face apariția tânăra Ilsa Lund, marea iubire a lui Rick, la brațul soțului său, Victor Laszlo, un important lider al Rezistenței Cehe (Paul Henreid). Întâlnirea dintre cei doi le răscolește amintirile pe care timpul nu a reușit să le suprime. Deși a existat o iubire puternică între cei doi, Ilsa renunță la dragostea sa în momentul în care află că soțul său, Laszlo nu a murit în lagăr așa cum se zvonise.

Cei doi soți au nevoie de ajutorul lui Rick pentru a putea părăsi Casablanca și a scăpa de urmăritorii naziști. Rick este învăluit de incertitudine – el trebuie să aleagă între sentimentele de iubire față de Ilsa  și imoralitatea de a-i ajuta pe cei doi. Odată înlăturate nelămuririle dintre Rick și Ilsa, se instalează incertitudinea și neputința de a alege. Să rămână cu ființa iubită sau să o piardă pentru totdeauna, dar să contribuie, prin ajutorul dat lui Laszlo, la înlăturarea asupririi și crimelor.

Melodii precum Die Wacht am Rhein, As time goes by, dar și replicile celor doi îndrăgostiți: Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship (Louis, cred că acesta este începutul unei frumoase prietenii), We`ll always have Paris (Întotdeauna vom avea Parisul) sau laitmotivul peliculei Here`s looking at you, kid (Pentru că m-am uitat la tine, puștoaico!), dar și rememorarea clipelor pline de pasiune, toate te îmbie în atmosfera anilor `40.

O dragoste profundă se naște pe un fond de polemici ostile democrației. Casablanca este o capodoperă a cinematografiei în care sentimentele de iubire sunt reprimate în scopul obligației civice.

Mihaela – Ștefania Puțeanu