Twin Peaks, un serial de legendă

Şeriful Harry S. Truman şi agentul special FBI Dale Cooper
Şeriful Harry S. Truman şi agentul special FBI Dale Cooper

Anii ’90  au  fost puternic marcați de apariția unui serial care urma să scrie o filă de istorie în cinematografia americană. Serialul Twin Peaks s-a bucurat de o popularitate impresionantă în America, devenind cu timpul o legendă în cadrul serialelor de televiziune. Personaje misterioase, întâmplări imprevizibile și o muzică ce ți se va întipări în memorie, toate au făcut din Twin Peaks o capodoperă a serialelor.

Serialul a debutat în 1990 sub regia lui David Lynch, acțiunea desfășurându-se timp de două sezoane. Datorită succesului pe care l-a înregistrat primul sezon, serialul a continuat în al doilea sezon cu încă 22 de episoade. în total 30 de episoade au ținut în fața micilor ecrane mii de telespectatori. Twin Peaks a avut 14 nominalizări Emmy și numeroase distincții datorită expunerii poveștii într-o notă comică bizară. Filmările la Twin Peaks vor continua şi în anul 2016.

Twin Peaks - https://thedissolve.com/features/exposition/690-the-unfixable-enigma-of-twin-peaks/
Twin Peaks – https://thedissolve.com/features/exposition/690-the-unfixable-enigma-of-twin-peaks/

Întreaga poveste gândită de David Lynch are loc într-un orășel din statul american Washington, Twin Peaks. Începutul serialului este unul sumbru. Pe malul unui lac, este găsit cadavrul Laurei Palmer, acesta fiind momentul în care Dale Cooper (Kyle MacLachlan), agent FBI, va începe o amplă anchetă de cercetare a tuturor cetățenilor urbiei. În urma cercetărilor întreprinse de autorități multe schelete ale cetățenilor orașului vor ieși la iveală. Momentul în care Leland Palmer (Ray Wise), tatăl Laurei Palmer află că chiar el este cel care și-a ucis fiica este cel mai cutremurător din întreaga serie de episoade.

Reacția pe care o are tatăl este cea a unui om cu grave probleme psihice. Nu poate accepta că el a ucis-o pe Laura, iar această neacceptare îi influențează comportamentul. Brusc, devine optimist și începe să danseze într-o manieră bizară. Aceste secvențe aduc în prim plan talentul actorului Ray Wise, care reușește să contureze profilul unuia dintre cei mai malefici psihopați din istoria televiziunii. Scenele tragico-comice se țes pe muzica formidabilă creată de Angelo Badalamenti. Scenele sfâșietoare, precum cea în care Leland îl invocă pe Dumnezeu să-i ierte păcatul capital, sunt susținute de atmosfera apăsătoare creată de muzica lui Badalamenti.

https://www.youtube.com/watch?v=dTp6d7Bw79A

Timp de mai bine de două decenii, s-a încercat o clasare a serialului Twin Peaks într-un anumit stil cinematografic, însă acest lucru este imposibil întrucât sunt prezente atât elemente horror, cât și anumite scene ce parodiază serialele americane siropoase sau sunt prezente o serie de personaje care mai de care mai misterioase.

Chiar și după douăzeci și trei de ani de la lansare, producția încă continuă să se numere printre cele mai apreciate show-uri TV. Tocmai datorită succesului de care s-a bucurat, anul viitor (2016) Twin Peaks revine pe micile ecrane cu o continuare a poveștii, structurată în nouă episoade. Fanii așteaptă cu nerăbdare noua producție, iar cei care încă nu au avut ocazia să urmărească acest serial, mai au la dispoziție câteva luni ca să fie în temă cu subiectul serialului care a marcat o generație.

Mihaela – Ștefania Puțeanu


Publicat

în

,

de către