,,Birdman of Alcatraz” dincolo de gratii

article-2571487-1BF90DCE00000578-296_634x805Birdman of Alcatraz sau Păsărarul din Alcatraz este o ecranizare a anului 1962, sub regia lui John Frankenheimer, bazându-se pe un aspect real din viața lui Robert Stroud. Birdman of Alcatraz, așa cum a fost numit Robert Franklin Stroud, s-a numărat printre cei mai de temut criminali ai Americii secolului al XX-lea.
La vârsta de 13 ani pleacă de acasă din cauza abuzurilor tatălui și începe să-și câștige existența din proxenetism. La 19 ani ucide un barman din cauza unei prostituate și este condamnat la 12 ani de detenție. În timpul ispășirii pedepsei, Stroud ucide un gardian și astfel, își va petrece 43 de ani din viață după gratii. În această perioadă își îndreaptă atenția spre studierea păsărilor, devenind un expert ornitolog, manuscrisele lui fiind traduse și publicate în mai multe limbi.

În spatele caracterului dur pe care îl afișează Stroud, se află un om cu un trecut nefericit, ce i-a marcat întreaga existență. Întemnițat în obscuritatea celei mai opresive închisori, Robert Stround își va crea un scop în viață îngrijind și analizând viețuitoarele cerului. Această preocupare începe cu momentul în care prizonierul găsește în celula sa un pui de vrabie, a cărui gingășie îl înduioșează și îl dtermină să-l facă coleg de celulă.

Burt Lancaster redă viață personajului din Alcatraz, reușind să transmită, prin interpretarea sa, emoții, sensibilitate,  profunzime și duritate. Alături de Lancaster, în rolurile secundare vor interpreta Thelma Ritter, Telly Savalas, Karl Malden. Ecranizarea a obținut 4 nominalizări Oscar, 2 nominalizări la Globul de aur, dar și Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor.

Mihaela – Ștefania Puțeanu


Publicat

în

de către