A pierde trenul într-o gară necunoscută e mai mult decât o simplă întâmplare…

Se spune că viața e o călătorie, iar oamenii nu se întâlnesc întâmplător. Viața ne scoate în cale fel de fel de oameni, însă cei mai frumoși sunt cei de care ne îndrăgostim. Semnificativ în acest sens este filmul Gară pentru doi(1983), un film sensibil, puternic, emoționant, captivant și cu o poveste de dragoste la fel de sensibilă, o poveste despre devotament și sacrificiu. Fiecare scenă este memorabilă, jocul actorilor este cât se poate de natural, iar muzica vine să completeze povestea de iubire dintre doi oameni care s-au întâlnit întâmplător.

De menționat este faptul că personajul feminin – Vera, este însuflețit de Ludmila Gurcenko, care avea 48 de ani la filmare. Ludmila îi dă un farmec aparte personajului, dovadă că femeia îndrăgostită este frumoasă la orice vârstă. Într-o altă ordine de idei, filmul este despre iubirea pură și sinceră, despre cum soarta te aduce în fața unei persoane care, cu privirea, îți răscolește sufletul, pentru că iubirea adevărată nu are limite, nu ține cont de nimic, iar cine iubește, e în stare de orice sacrificiu.

Vera lucrează în restaurantul gării Zastupinsk. Acolo ea trăiește prin prisma despărțirilor, a rămasului-bun, a promisiunilor de revedere, a strângerilor de mână, a revederilor, bucuriilor și necazurilor pasagerilor. Ea însăși își așteaptă logodnicul, pe Andrei.

Soarta face ca Platon Ryabinin, pianist fiind, să ajungă în acest orășel mic și s-o cunoască pe Vera. Aici, pașaportul lui este luat accidental de Andrei, banii îi sunt furați, pierde trenul și acesta este nevoit să aștepte câteva zile. Rămânând la Zastupinsk, în ciuda unei ambianțe neadecvate, pianistul o descoperă pe Vera și vede în ea idealul feminin: simplă, naturală, frumoasă… Aceștia trăiesc clipe frumoase și sincere împreună, însă totul trebuie să se sfârșească în curând, pentru că Ryabinin, fiind acuzat de o infracțiune gravă, își așteaptă sentința de a merge la închisoare. Pianistul pleacă acasă, recăpătându-și pașaportul, iar Vera rămâne cu durere în suflet.

Vezi aici Casablanca

Desigur, povestea nu oprește nimic, iar firul de iubire, speranță și devotament continuă, dar vă las să vă bucurați de film și de sensibilitatea sa inegalabilă…

Maria Bocicov

gara_pentru_doiGară pentru doi (rus. Vokzal dlya dvoikh, eng. A Railway Station for Two)

Uniunea Sovietică, 1983
regia: Eldar Ryazanov, scenariul: Emil Braginskiy și Eldar Ryazanov,
în rolurile principale: Lyudmila Gurchenko, Oleg Basilashvili și Nikita Mikhalkov

 


Publicat

în

de către