„Before Sunrise” – povestea unui ,,a fost odată”

before-sunrise-1 (2)Am constatat că în ultimul timp, filmele care transpun intensitatea trăirilor, a sentimentelor sincere,  dar simple ca subiect al acțiunii au fost izolate în detrimentul celor siropoase cu o acțiune amplă și de efect. Mi-a atras atenția un film pe care l-am vizionat cu ceva timp în urmă și care mi-a făcut o reală plăcere să-l revăd.

Dacă îți este dor de o poveste romantică, cu o acțiune simplă, dar concentrată într-o paletă diversificată de trăiri,  o alegere bine inspirată este Before sunrise. Apărut în anul 1995, filmul reprezintă incipitul unei trilogii ce urmărește intensitatea unor trăiri rezultate din acțiunea unei povești simple de dragoste.

Lungmetrajul are ca protagoniști doi tineri, Jesse (Ethan Hawke) un tânăr american și Celine (Julie Delphy) o tânără franceză,  cu principii și idealuri diferite, dar ceea ce îi aseamănă este trăirea intensă a fiecărei clipe. Întâlnirea celor doi este una obișnuită – într-un tren cu destinația spre Viena. De altfel nici subiectul poveștii lor nu presupune o tensiune a întâmplărilor. Nu au loc întâmplări propriuzise: după ce destinul îi aduce pe cei doi față în față, aceștia hotărăsc să petreacă o noapte la Viena, plimbându-se pe străzile orașului și încercând să se cunoască mai bine. Subiectele despre viață, despre moarte, despre dragoste sau reîncarnare îi apropie din ce în ce mai mult ajungând să constate că dincolo de conversția pe acre o au între ei se nasc sentimente puternice, pe care nu le definesc, ci le arată printr-un sărut puternic și viu. Astfel Jesse și Celine hotărăsc să se reîntâlnească după șase luni, pe același peron unde-și vor spune în finalul întâlnirii lor: au revoire.

Filmul a fost urmat de lungmetrajele Before Sunset (2004) și Before Midnight (2013) sub aceeași regie a lui Richard Linklater și a fost nominalizat și premiat la Berlin.

Vizionare plăcută celor care sunt au răbdarea de a urmări conversațiile profunde a doi tineri ce abia s-au întâlnit.

Mihaela-Ştefania Puţeanu

 

 


Publicat

în

de către