Distribuirea gratuită a prezervativelor

condomSe ştie că singura modalitate de contracepţie care împiedică transmiterea bolilor sexuale constă în utilizarea prezervativelor. Activitatea de promovare a întrebuinţării acestora s-a dovedit eficientă, întrucât s-au redus cazurile de infectare, mai ales în rândul adolescenţilor.

Revista Americană de Sănătate Publică a realizat un studiu în urma căruia s-a stabilit rata mare de folosire a acestei metode de protejare de către tinerii cărora le-au fost distribuite în mod gratuit prezervative în cadrul şcolilor.

Studiul a dovedit, de asemenea, că numărul de raporturi sexuale la această vârstă este în scădere, fapt care, concomitent cu creşterea frecvenţei de utilizare a prezervativului, conduce la diminuarea cazurilor de transmitere a bolilor venerice.

În primul rând, trebuie înţeleasă în mod just acţiunea întreprinsă de o astfel de campanie: prin distribuirea gratuită a prezervativelor nu este încurajată activitatea sexuală a tinerilor, ci se urmăreşte tocmai reducerea acesteia prin prezentarea riscurilor. Disponibilitatea prezervativelor vizează pe cei activi deja sexual, iar nu iniţierea celor neimplicaţi încă.

În prezent, adolescenţii nu beneficiază de contracepţie din multiple cauze, precum: confidenţialitatea, preţul, accesibilitatea greoaie, ruşine sau percepţia eronată că riscul de îmbolnăvire sau sarcină este redus. Prin punerea la dispoziţie de prezervative tinerilor care întreţin relaţii sexuale în absenţa acestora, se doreşte atât înlăturarea riscului de îmbolnăvire, cât şi responsabilizarea celor implicaţi în relaţii de astfel natură, prin conştientizarea importanţei sănătăţii sexuale.

Există, însă, şi voci care sunt de părere că cea mai eficientă metodă de evitare a bolilor cu transmitere sexuală constă în abstinenţă, impunându-se necesitatea ca aceasta din urmă să fie promovată în rândul tinerilor. La aceasta se adaugă faptul că, deşi extrem de util, prezervativul nu reprezintă o modalitate de protejare cu o siguranţă de 100% .

Mai mult decât atât, o campanie de distribuire gratuită a prezervativelor ar putea aduce o schimbare de percepţie în rândul tinerilor. Astfel, ei vor considera activitatea sexuală premaritală firească și vor fi tentați să întreţină relaţii sexuale din adolescenţă, acţiune privită ca fiind complet normală.

Activitatea unei astfel de companii poate crea conflicte implicând anumite culte. Unele religii consideră că activitatea companiilor de promovare a prezervativelor reprezintă un atac la religie. De asemenea, există numeroase familii conservatoare, care privesc cu reticenţă orice subiect pe această temă şi cărora le repugnă orice mediu în care copiii lor sunt expuşi unor informaţii de această natură.

Adelina-Mihaela Poenaru