Respectul reprezintă atitudinea de stimă față de sine și față de ceilalți și e o calitate la fel de valoroasă ca iubirea. Când oamenii au suferit din iubire, prietenia și stima au fost cele care au venit să vindece rănile… „Oamenii au inventat respectul ca să ascundă locul gol, unde ar trebui să fie iubirea”, afirma Lev Tolstoi în celebra lui operă „Anna Karenina.”
Consider că respectul e o valoare în adevăratul sens al cuvântului, care trebuie promovată cât mai des și cât mai bine în rândul copiilor, tinerilor și nu numai; e o valoare care stă la baza iubirii, pentru că dacă nu există respect în dragoste, aceasta se stinge; se năruie încet-încet.
A dărui cuiva respect înseamnă a-i accepta acelei persoane ideile, sentimentele și nevoile, dar și a i le prețui. Acest lucru se arată și se demonstrează prin atitudine și comportament și este unul din acele lucruri care nu se cumpără cu bani.
Se spune că respectul trebuie câștigat; așadar, pentru a primi respect, trebuie să-l oferim și noi, sincer și real. Respectul trebuie să fie prezent în orice fel de grup social, în familie, în cuplu, peste tot. Menționez aici, însă, că niciodată respectul față de alții nu trebuie pus înaintea respectului față de sine. Respectându-ne pe noi, învățăm cum să-i respectăm pe ceilalți și respectiv, aceștia învață cum să se poarte față de noi. Pentru a primi stimă, trebuie să oferi stimă.
E lucru dovedit faptul că cei care au respectul de sine scăzut, nu au succes în viață, pentru că ei nu au curajul să ceară ceea ce-și doresc; pentru că ei se subestimează și nu cred în puterea pe care o pot avea atunci când își doresc să obțină un lucru.
O educație bună are la bază cultivarea acestei calități de aur: respectul. Respectând pe alții, le demonstrăm o lecție de disciplină, le arătăm că avem o educație aleasă. În plus, e frumos să fim înconjurați de stimă, să creăm și noi relații sociale cu ajutorul acestei calități și nu prin impunere sau prin alte modalități. Așadar, oferiți respect, ca să-l puteți primi înapoi și neapărat, respectați-vă pe sine, pentru ca și alții să facă exact același lucru.
Maria Bocicov