Sănătatea la murat

muraturi
Murături de casă (Sursa: https://pixabay.com/ro/mur%C4%83turi-de-cas%C4%83-mur%C4%83turi-700037/)

Toamna este anotimpul roadelor îmbelșugate. Ea simbolizează sfârșitul unui ciclu de  munci pe care bunicii noștri le începeau de primăvara timpurie. În acest timp, în care iarna se apropie cu pași mărunți, dar siguri spre sate, oamenii vrednici lăsau pe mâna gospodinelor truda de mai bine de jumătate de an.

Odată cu începutul lunii septembrie, gospodinele se  aciuau pe la vatră și începeau ritualul de conservare a roadelor pământului. De prin septembrie intrau pe mâinile gospodinelor murăturile, castraveții, gogoșarii, sucul de roșii, toate preparate după rețete păstrate din moși strămoși. Abia, undeva târziu, în toamnă, așa, cam prin noiembrie îi venea verzei rândul să fie așezată frumușel în butoaiele de lemn. Cu puțin cimbru, hrean și nițică sare, legumele erau condimentate și așezate la odihnă  în locuri răcoroase și întunecoase până ce iarna se va fi instalat confortabil.

Obiceiul este păstrat și până în zilele noastre, însă cu diferența că, mulți dintre noi (fie din comoditate, lipsă de timp sau inaccesibilitate) cumpără produse pentru iarnă gata pregătite pe rafturile supermarketurilor. Dar, gustul nu se poate compara cu o murătură, cu un ,,brojbănel” de varză conservate după rețete simple, dar făcute în casă.

În ultimul timp putem constata o goană nebună după produsele preparate în stil tradițional. Chiar dacă timpul și mediul urban nu ne permit să folosim produse obținute din truda propriilor mâini, există o serie de alternative, care să ne ajute să ne umplem cămara cu gustul autentic al produselor bunicilor.

În primul rând, pentru ca sănătatea să domnească în borcanele din cămară este indicat ca produsele să fie cumpărate direct de la producător. Da, în zilele noastre, este din ce în ce mai dificil să găsești produse autentice, ținând cont că am început să importăm produse alimentare din ce în ce mai mult. Totuși, pământul românesc nu este steril și cu siguranță se mai găsesc pe la tarabe și produse românești.

Gogonelele, spre exemplu sunt cap de listă în caiețelul gospodinelor și nu doar pentru gustul deosebit pe care îl au, ci și pentru calitățile nutritive pe care acestea le dobândesc în urma procesului de murare. Din cele mai îndepărtate timpuri, omul, din dorința de a-și asigura necesarul de nutrienţi din alimentele care nu se găsesc în stare proaspătă pe tot parcursul anului, a încercat să conserve alimentele sezoniere.

borcane1
Gogonele la murat cu țelină, morcov și castraveți. https://gradinareasa.files.wordpress.com/2012/10/borcane1.jpg

Consumate verzi, roșiile proaspete sunt o adevărată bombă de toxicitate pentru organismul uman, afectând ficatul și sistemul imunitar. Lucrurile se schimba odată ce tomatele verzi au fost supuse procesului de murare. Substanțele chimice devin inactive, fiind potențate cele cu valoare terapeutică. În urma unui studiu german, s-a demonstrat faptul că gogonelele sunt un remediu împotriva Hepatitei C. În combinație cu frunzele de vâsc, acestea au fost administrate cu succes persoanelor bolnave, care nu răspundeau nici la cele mai avansate remedii pe bază de interferon.

Tot gogonelele reprezintă un remediu și în lupta cu cancerul. Un studiu făcut în urmă cu cinci ani, arată cum acestea distrug anumite formațiuni tumorale, reprezentând un puternic aliat contra cancerului de col uterin sau a cancerului pulmonar. Totodată, gogonelele ajută la creșterea masei musculare și sunt un puternic susținător în eforturile fizice. Nu zadarnice erau vorbele bătrânilor când spuneau că o murătură de dimineață, cu un pahar de vin și un calup de mămăligă îți dau forță pentru aproape întreaga zi.

tn4_imagen_001
Conopidă la murat cu morcov si țelină (Sursa: http://www.gustos.ro/retete-culinare/conopida-murata-la-borcan.html)

Printre rafturile din cămara pentru iarnă își face simțită prezența și conopida murată. Această legumă conține vitamina C, vitamina B6 și potasiu, substanțe care fac din simpla conopidă un puternic tămăduitor de boli cum ar fi: chisturi ovariene, dismenoree, tulburări de menopauză. Totodată aceasta ajută la prevenirea Alzheimer, Parkinson sau bolilor cardiovasculare.

Cu toții am auzit și am citit despre curele de slăbire care au în componența lor varză. Varza nu ar trebui să lipsească din alimentația persoanelor supraponderale sau obeze. Datorită numărului redus de calorii pe care îl conține și a cantității de fibre alimentare, această legumă este o înspăimântătoare capcană pentru grăsimile și zaharurile din alimente.

http://libersaspun.3netmedia.ro/?tag=antichitate
Varză la murat (Sursa: http://libersaspun.3netmedia.ro/?tag=antichitate)

Cum e bine cunoscut faptul că în timpul iernii mâncarea este mai bogată în calorii, nutriționiștii recomandă ,,nici o masă fără varză” în cazul în care dorim să ținem kilogramele în plus departe de silueta noastră.  Totodată, considerată a fi regina murăturilor, varza poate fi folosită atât pentru uz intern cât și pentru cel extern. Varza murată este recomandată contra infecțiilor respiratorii, în timpul tratamentelor cu antibiotice, pentru întărirea sistemului imunitar, astm, alergii cutanate.

Murăturile reprezintă o adevărată bombă de sănătate, dar și de gust bun care nu trebuie să lipsească din cămara fiecăruia dintre noi.

Mihaela-Ştefania Puţeanu


Posted

in

, ,

by