10 mai – triplă sărbătoare a statului român

RomâniaDe curând declarată sărbătoare națională, ziua de 10 mai marchează pe tărâm autohton trei momente istorice.

În această zi mirifică, au avut loc începutul domniei lui Carol I la 10 mai 1866, o perioadă înfloritoare pentru România, 11 ani mai târziu s-a proclamat Independența  României, iar la 10 mai 1881 a avut loc încoronarea primului rege al țării.

Punerea lui Alexandru Ioan Cuza pe tronul României a fost probabil una din deciziile care au produs cele mai favorabile efecte statului român. În timpul domniei lui, s-au unit Moldova cu Țara Românească. Acesta nu a fost decât unul  din multele beneficii aduse de el în favoarea țării noastre. Cuza era condus de o ambiție arzătoare de a moderniza țara noastră, aducând-o cât mai aproape de stilul occidental.

În anul 1863 are loc secularizarea averilor mănăstirești, acestea fiind trecute în contul statului. În 1864 are loc reforma agrară, care a dat unui număr de aproximativ  400.000 de țărani parcele de pământ, și tot în acea perioadă, a avut loc reforma învățământului. Universitatea din Iași care îi poartă numele a fost înființată tot în această perioadă. Domnitorul nu a vrut să se oprească aici și a încercat să instaureze un regim propriu de domnie, dar nu și-a dus scopul la bun sfârșit, boierii obligându-l să coboare de pe tron.

Acesta părăsi tronul cu demnitate, în locul lui venind în 1866 Carol I.

Carol I de Hohenzollern Singmaringen a fost cel mai longeviv conducător al statelor române. Acesta a lăsat în urmă schimbări importante. A luptat împotriva Imperiului Otoman aducându-i României statutul de independență, a resuscitat cu succes economia țării din acea perioadă, a creat o dinastie puternică care avea să-i urmeze la tron. Memoria lui Carol I trăiește și în zilele noastre, prin castelul Peleș, o construcție grandioasă și impunătoare, cu o frumusețe aparte.

Anul 1881 a adus votul Parlamentului de a transforma România din principat în regat, iar pe 10 mai în același an Carol I a fost încoronat rege al României.

În data de 10 mai poporul serba Ziua Naţională a României în perioada 1866 şi 1947.

Diana-Elena Melinte