Mărul – regele fructelor

mere, copacPentru că tot e toamnă și e anotimpul în care oamenii își strâng roadele, e și timpul de cules merele și de depozitat aceste fructe delicioase în beci sau în cămară, pentru a ne bucura de ele un piculeț mai târziu. Pe lângă faptul că merele sunt niște fructe gustoase, cu nutrienți și vitamine, acestea ar trebui să fie de nelipsit din orice bucătărie, pentru că sunt cu adevărat sănătoase și au o grămadă de beneficii. În lume, există cel puțin 7500 de specii de mere, iar mărul face parte din familia trandafirilor.

Merele sunt bune și sănătoase pentru că în primul rând conțin 5% proteine; nu degeaba se spune că un măr pe zi te ține departe de medic. Și, pe bună dreptate, aceste fructe minune mai conțin și potasiu, element care ajută la menținerea sănătății inimii.

Merele nu au grăsimi sau sodiu, ceea ce este un lucru foarte bun pentru organism. În plus, ele conțin fosfor, fier și calciu, dar în cantități mai mici, care sunt, de asemenea, elemente bune pentru sănătatea omului;  au o grămadă de fibre solubile în componența lor, iar acest lucru înseamnă că sunt bune pentru digestie, pentru problemele intestinale, pentru hemoroizi și mai ales pentru lupta împotriva cancerului.

Merele mai au funcția de a regla nivelul de insulină din corp, respectiv de a lupta împotriva diabetului, de a regla nivelul glicemiei, mai ales dacă sunt consumate cu tot cu coajă; deşi nu facem de obicei acest lucru, e foarte important să consumăm merele fără a le curăța de coajă.

Acestea fiind spuse, mai adaug că aceste fructe deosebit de bune pentru sănătate și-au câștigat și un loc bine-meritat în rândul celor care vor să slăbească, datorită conținutului scăzut de calorii și datorită senzației de sațietate, fără acumulare de grăsimi sau kilograme în plus.

Sper că v-am convins că merele merită să fie consumate, dacă nu zilnic, măcar câteva zile pe săptămână. E timpul să înlocuiți dulciurile cu merele, pentru că aveți garanția că nu îngraşă și sunt sănătoase!

Maria Bocicov