Cum ne alimentăm vara?

fruits-82524_640Vara simţim adesea nevoia de a scăpa de câteva kilograme şi de a ne menţine bine dispuşi, iar o alimentaţie echilibrată contribuie întotdeauna la un tonus ridicat, întrucât reprezintă cel mai important factor în menţinerea sănătăţii noastre. Respectarea unor principii importante va conduce mereu la rezultatele dorite, iar specialiştii menţionează în acest sens că este important ca alimentele pe care le consumăm pe durata întregii zile să ne furnizeze energia necesară.

De-a lungul anotimpurilor din timpul anului, organismul trece printr-o suită de transformări ce fac posibilă adaptarea la mediu. Vara, întrucât îl ultimii ani au survenit importante schimbări climatice, determinate de gradul înalt de poluare şi efectul de seră, temperaturile tind să fie din ce în ce mai mari. Din acest motiv, alimentaţia trebuie să faciliteze procesul organismului de adaptare la temperaturile ridicate.

În timpul verii este recomandat să consumăm alimente din toate categoriile de nutrienţi, însă trebuie să acordăm o atenţie deosebită proporţiilor acestora. Sunt de evitat alimentele grase, dulci sau sărate, acestea din urmă determinând retenţia de apă în organism şi stimularea poftei de mâncare, şi de preferat produsele ce conţin multe vitamine şi minerale. Astfel, este necesar consumul zilnic de fructe şi legume proaspete, întrucât acestea sunt sărace în calorii şi reprezintă principala sursă de vitamine, enzime, fibre şi antioxidanţi. La acestea se adaugă produsele lactate fermentate, în special iaurtul, a căror valoare nutriţională şi aport de săruri minerale sunt deosebit de benefice pentru organism, compensând pierderile datorate transpiraţiei.

Din cauza căldurii, simţim adesea lipsa poftei de mâncare, dar este important să consumăm, într-o proporţie mai mică desigur, dar necesară organismului, carbohidraţi şi proteine. Prin urmare, este indicat să mâncăm salate ce cuprind şi carne uşoară, peşte sau ouă (pentru proteine), dar şi orez, paste, grâu, fructe uscate sau cereale integrale (pentru carbohidraţi).

Având în vedere că vara organismul nostru pierde foarte multe lichide, hidratarea devine extrem de importantă. Un nivel scăzut al hidratării nu face decât să faciliteze starea de oboseală şi senzaţia excesivă de căldură. Specialiştii indică un consum cât mai mare de lichide, iar apa este prioritară în acest sens. Fiind implicată în toate procesele fiziologice ale organismului, ea devine răspunzătoare de funcţiile noastre vitale.

Adelina-Mihaela Poenaru


Publicat

în

de către