George Bernard Shaw (n. 26 iulie 1856 – d. 2 noiembrie 1950), considerat unul dintre cei mai iluștri dramaturgi ai literaturii engleze, după William Shakespeare, s-a afirmat ca dramaturg, critic literar și publicist. Născut în Irlanda într-o familie modestă, Shaw pleacă la Londra în 1876, urmărind o carieră în literatură și publicistică. Se implică în viața politică, scriind articole ironizatoare pe teme sociale și politice, iar în 1844 înființează Fabian Sociey (Societatea Fabienilor). Tot în același an publică Un socialist individualist, iar în următorii ani va publica romanele Profesiunea lui Cashel Byron, Dragoste printre artiști.
Fiind atras de scrierile lui Henrik Ibsen, acesta scrie un eseu despre Chintesența Ibsenismului în 1891. În abordarea literară a avut ca model scrierile autorului norvegian, însă, în timp ce creațiile acestuia din urmă aveau un caracter tragic, Bernard Shaw a optat pentru umor și satiră, uimind prin paradoxul situațiilor și al personajelor create. Conflictele create în operele sale nu se rezolvă prin acțiuni, ci prin dialog, o manieră diplomatică pentru care ar trebui să opteze societatea.
Scrierile sale au provocat, pe de o parte, dispute în rândul personalităților vremii, dar pe de altă parte, i-au adus prestigiul publicului. Primul ciclu de opere dramatice (Casele văduvilor – 1892, Vânătorul de fuste – 1893, Profesiunea Doamnei Warren – 1894) s-a intitulat Piese neplăcute, în care spectatorului îi sunt înfățișate, pe lângă comicul de situație, atrocitățile societății și oroarea față de clasa politică, despre care afirma: Politica este paradisul palavragiilor cu limba ascuţită. În scopul de a crea o imagine lucidă a societății din acel timp, a publicat ciclul Piesele plăcute (Armele și omul – 1894, Candida – 1894, Omul destinului – 1895, Nu poți spune niciodată – 1897). Cariera sa artistică a fost îmbogățită cu scrieri filozofice, Om și supraom – 1903 sau Cealaltă insulă a lui John Bull – 1904. De altfel scrisorile personale reprezintă un punct de referință a genului epistolar, dezvăluind multe aspecte din viața scriitorului.
Pentru întreaga sa activitate literară și publicistică, George Bernard Shaw a primit în 1825 Premiul Nobel pentru literatură. În prezent, operele lui Shaw sunt clasate în rândul celor mai expresive și importante opere dramatice de-a lungul timpului.
Mihaela -Ștefania Puțeanu