7 octombrie – Ziua Internațională a Muncii Decente

munca decenta, internationalÎn calitate de fost voluntar în cadrul echipei mobile Muncă Decentă pentru TINEri (Republica Moldova), vreau să reamintesc tuturor că astăzi, 7 octombrie, la nivel internațional, este marcată Ziua Muncii Decente. Acest lucru se întâmplă anual, începând cu anul 2008, când Confederația Internațională a Sindicatelor și Organizația Internațională a Muncii au avut această idee de a marca dreptul de a avea un job de muncă decent, prin marșuri, mitinguri, evenimente și multe altele.

În cadrul proiectelor pe care le-am avut, workshop-urilor și training-urilor, am întâlnit oameni care caută de ani buni un loc de muncă, oameni care l-au găsit, dar au realizat că nu era unul bun și oameni care au trecut prin multe mârșăvii la locul de muncă și lista poate continua. Unii au fost mințiți, unii nu au făcut un contract și habar nu avea ce înseamnă să faci unul, iar alții s-au lovit de concurență pe piața muncii și degeaba au tot bătut luni în șir în ușile angajatorilor.

Pentru bani, omul se duce și la capătul pământului, vorba aia, dar e absurd să credem că banii aduc fericirea, în condițiile în care pentru bani, ne sacrificăm pe sine, apoi sacrificăm toți banii pentru a ne recupera sănătatea, iar acest circuit este unul închis, atâta timp cât nu învățăm să ne prețuim pe sine și să învățăm să dăm valoare muncii și brațului nostru de muncă.

Vreau să închei prin a spune că eu, ca parte integrantă a unui grup de oameni, am realizat că înainte de toate, omul e cel mai important element al societății; omul – cu toate nevoile lui, inclusiv cea de a se întreține, respectiv de a avea un loc de muncă. E bine însă să ai un loc de muncă, care să fie decent, să ofere siguranță, onestitate și dreptate și un venit corespunzător pentru o viață cât de cât aproape de normal.

Într-o altă ordine de idei, sfatul meu este să nu uitați că relația angajat – angajator trebuie să fie una de colaborare; nu uitați că aveți drepturi la locul de muncă, aveți dreptul de a munci decent și de a fi tratat ca atare, de a vă simți în siguranță acolo, respectat și apreciat. Învățați să dați valoare muncii pe care o depuneți, așa încât și alții să vă urmeze exemplul!

Maria Bocicov

Citiţi aici de ce nu se angajează absolvenţii!