Evident, pentru ei raspunsul pare simplu: pentru ca nu prea sunt locuri de munca, iar la cele care sunt se cere experienta.
Eu vad lucrurile altfel: pentru ca nu sunt pregatiti.
Multi credeau sau inca mai cred ca avand o diploma de facultate sau chiar de masterat este suficient pentru a reusi sa-si gaseasca un loc de munca bine platit. Uneori, totusi, pentru unele job-uri s-ar putea ca o asemenea diploma sa nu le fie de niciun folos. Dimpotriva: sunt angajatorii care daca afla ca mai ai si o facultate, prefera pe cineva cu studii medii in locul tau.
Depinde ce-ti doresti de la un job. Daca vrei cu adevarat un job inalt calificat, trebuie sa stii foarte multe. Unii angajatori nu tin cont de experienta, ci pur si simplu iti dau un test de inteligenta, un test GMAT sau te angajeaza in urma unui interviu in care tu II CONVINGI.
Si atunci ce au de facut studentii, masteranzii si absolventii?
In primul rand SA INVETE. Sa invete in facultate, dupa, in timpul liber, cand navigheaza pe Internet, cand vad la altii ce fac, mereu. Niciodata sa nu se rezume la ce li se preda sau dicteaza la cursuri sau la cele cateva materiale electronice sau fotocopiate ce le au pentru o tema, un referat sau un examen.
Dar CE SA INVETE? Multe, cat mai multe si cat mai diverse. CUM SA INVETE? Citind, explorand, exersand, practicand. Cel mai bun mod de a invata este FACAND. Implicarea in munca voluntara este esentiala. Pe langa faptul ca inveti foarte multe, ai si de castigat din punct de vedere social. Iti faci o gramada de relatii, de prieteni si poti deschide multe usi.
Dau o lista de LUCRURI DE FACUT pentru orice student sau absolvent care isi doreste un loc de munca bine platit:
1. Foloseste Internetul pentru imbogatirea culturii generale
In loc sa joci jocuri pe Facebook, sa privesti pozele prietenilor pe Hi5 sau sa barfesti pe YM, mai bine ai explora paginile Wikipedia (atat in limba romana, cat si intr-o limba de circulatie internationala) pentru a te documenta. Despre absolut orice subiect. Sa treci de la un subiect la altul, sa citesti despre orice.
2. Exerseaza engleza
Vrem, nu vrem, cel putin pentru aceasta zona de lume, engleza este o limba internationala. O modalitate (in care nu cred) de a invata cat mai bine engleza este sa iti cumperi carti si sa citesti de acolo, sa rezolvi exercitii. Parerea mea e ca o limba straina se invata conversand. Daca nu ai sansa sa locuiesti printre britanici, atunci macar intra in contact pe diferite forumuri de discutii in limba engleza si exprima-ti parerile. Iti vei imbogati vocabularul si vei intelege sensul cuvintelor din contextele in care apar. Converseaza pe orice cale cu orice persoana, incearca sa-ti faci „prieteni” in toata lumea. Citeste in limba engleza.
3. Stapaneste calculatorul
Toate profesiile intelectuale sau aproape toate necesita calculatorul. Vei gasi multe oferte de munca in care, daca te cheama la interviu/test, va trebui sa demonstrezi ca stapanesti calculatorul. Daca tu crezi ca stiind sa scrii o pagina in Word sau sa faci un tabel in Excel e suficient, te inseli amarnic. Un adevarat stapan al calculatorului stie sa scrie in Word un text ingrijit, in Excel stie sa lucreze cu formule, in PowerPoint stie sa faca animatii si mici macrocomenzi VBA. In plus, incearca sa inveti Corel Draw, Adobe Photoshop, sa prelucrezi imagini, exersand aceste programe prin reproducerea unui afis, a unei coperte de carti, a unui banner publicitar.
4. Stapaneste Internetul
Stii sa gasesti informatia pe care o cauti folosind Google si crezi ca stii totul? Sunt o serie de operatori pe care Google ii pune la dispozitie si ar trebui sa te familiarizezi cu ei. In plus, exista si alte motoare de cautare, specializate pe anumite domenii.
Investeste putin din timpul tau in a-ti crea un site web personal, folosind servicii gratuite si sabloane. Apoi incearca sa faci un site unui prieten. Exerseaza mereu. Invata WordPress, OsCommerce. „Chinuie-te” pana le inveti. Fa-ti un blog, chiar daca scrii doar prostii in el. Cu timpul, daca exersezi ce am zis la punctul 1 vei ajunge sa nu mai scrii prostii. Afla cat mai multe despre tehnologiile ce tin de Internet: HTML, CSS, JavaScript, XML etc.
Invata despre AdSense si AdWords, despre Google Maps si motoarele de cautare personalizate cu ajutorul lui Google.
5. Invata sa programezi
Asta se invata singur si nu de pe bloguri sau de pe site-uri, ci din carti. Carti pentru incepatori, carti pentru nivel mediu, carti pentru avansati, carti cu algoritmi, carti despre tehnologii, carti despre medii de programare, carti despre structuri de date, despre baze de date.
Testeaza pe calculator exemplele din carti, nu doar le citi. Incearca apoi sa reproduci programe foarte simple pe care le vezi la altii: un calculator de buzunar, un Notepad etc.
6. Invata sa comunici cu altii
Modul in care te exprimi in scris si verbal fata de ceilalti arata respectul lor fata de ei, in fond respectul tau fata de tine. Daca cineva iti cere sa ii trimiti prin e-mail un fisier, nu-l anexa pur si simplu la un mesaj vid, ci scrie ceva de genul: „Buna ziua! Asa cum v-am promis astazi dimineata, va trimit fisierul continand …. Sper sa va fie de folos. Va rog confirmati-mi ca l-ati primit si il puteti accesa. Cu stima, …”.
Evident, cand trimiti un e-mail (sau cand scrii pur si simplu), scrie romaneste, adica nu gresi din punct de vedere ortografic. Cand nu esti sigur consulta DOOM2. Ce e ala? E timpul sa afli!
La telefon, cand suni, in primul rand te prezinti. Tu ai sunat, tu te prezinti primul: Buna ziua, Bogdan Patrut la telefon. ….” e preferabil lui „Alo, cine-i acolo?” sau „Cu cine vorbesc?”.
7. Invata pentru scoala, ca inveti pentru tine
Daca ti se cere sa faci un referat, chiar fa-l! Nu-l descarca de pe vreun site si nici nu-l copia de la vreun coleg, schimband doar numele lui cu al tau. Cauta in mai multe surse, petrece timp in biblioteca universitatii sau in cea judeteana, acceseaza diferite surse de incredere si incearca sa exprimi totul in cuvintele tale. Profesorul examinator va citi cu atentie si va aprecia mult mai mult munca ta.
8. Implica-te in activitati de voluntariat
Exista o serie de ONG-uri care iti cer sprijinul. E de ajuns sa urmaresti site-urile de stiri, sau sa asculti apelurile lor la radio. Implica-te in orice forma de voluntariat: programe sociale, programe ecologice, programe culturale. Iti faci prieteni, relatii intre oameni importanti, dar cel mai mare castig este ca inveti.
9. Scrie CV-ul bine
Un CV bun este scris sincer, mentionezi tot ce ai facut tu in viata ta, de la participarile tale la diferite concursuri scolare si extrascolare, pana la nota de la lucrarea de licenta. Scrie-l pe intelesul potentialului angajator (cate un CV personalizat in functie de potentialul angajator), evidentiaza calitatile pe care chiar le ai, nu completa cu fraze magice gasite pe site-uri cu modele de CV-uri. Scrie CV-ul ingrijit, in format european si anexeaza si o fotografie. Pune acolo si numele a doua persoane care crezi ca te-ar recomanda pentru job-ul respectiv. In plus, mereu sa ai la indemana CV-ul atat in limba romana, cat si in engleza.
10. Cauta un angajator serios
Astazi e 14.10.10 si continuu prezentarea mea:
In cautarea ta evita firmele care iti propun joburi in care te vei plafona. Daca ai respectat punctele anterioare, precum si altele ce ti le voi spune mai tarziu, ar trebui sa fii putin pretentios/oasa cand te angajezi.
Iar cand e vorba de pretentii, nu e vorba despre bani. La orice interviu te-ai duce, NU VORBI DESPRE BANI. Deloc, ORICAT AR INSISTA EI.
Un angajator serios este cel care nu-ti cere experienta, cat mai degraba sa fii destept si sa ai multe calitati. Firmele mari (si ma refer la cele multinationale) te testeaza cu intrebari de tip GMAT sau teste de inteligenta, nu se uita la experienta ta ca lucrator comercial sau barman. Un alta angajator serios este Serviciul Roman de Informatii. Acolo trebuie chiar sa fii inteligent. Invata matematica, criptografie, Linux.
Alti angajatori seriosi sunt companiile de software straine, care au reprezentante in Romania, chiar si in Bacau. Firmele romanesti IT mari sunt angajatori seriosi. Angajatori seriosi sunt firmele de audit din Big4. Angajatori seriosi sunt cele care au un departament de resurse umane bine pus la punct.
Dar, pe langa acestea, ia in calcul firmele care se ocupa sau isi propun sa se ocupe cu DOMENII NOI: ecologie si protectia mediului, energii alternative, agricultura ecologica, transport aerian, distractii si team-building etc.
Exemplele sunt multe: firme de colectare selectiva a deseurilor, firme de reciclare a deseurilor, firme de curatenie, companii producatoare de centrale eoliene, de celule solare, ferme orientate catre produse „bio”, companii de aviatie, parcuri de distractie, firme de team-building, locuri de joaca pentru copii etc.
Voi mai povesti…
Bogdan Pătruţ