Valea Uzului – oaza drumeților

Baraj Valea UzuluiPuțină lume știe despre Valea Uzului și atracțiile turistice care fac cinste numelui. Aici a fost construit primul baraj din România.

Se crede că, în urmă cu un secol,  această zonă era plină în adâncuri de  zăcăminte de aur, acestea fiind extrase în cele 3 mine din zonă.

Istoria barajului însă, datează din perioada 1965-1973 când s-a realizat construcția acestuia. Barajul de la Valea Uzului măsoară o înălțime de 84 metri și o lungime de 507 metri. Primul baraj cu contraforți din România și al doilea în Europa de acest fel.

Valea Uzului deține deci, un potențial hidroenergetic considerabil, iar de el depinde supraviețuirea multor vieți din regiune. Pe lângă atribuțiile hidroenergetice, acest loc este și o oază în special pentru turiștii pasionați de drumeții, alpinism, mountain biking, camping, parapantă. Pescarii pasionaţi declară Valea Uzului ca locul ideal pentru o partidă prelungită de pescuit. În această zonă pitorească, în lacul de acumulare trăiesc mai multe specii de peşte, lacul fiind astfel ideal pentru amatorii acestui sport.

Fiind parte a rezervației naturale Nemira, Valea Uzului este considerată a fi una din cele mai frumoase atracții turistice din județul Bacău, cu toate acestea, nu îi este explotat la maxim potențialul turistic uriaș.

Peisajele cuprinse în acest mic paradis montan sunt cunoscute doar de cei pasionați de sporturi montane. Valea Uzului face parte din frumuseștea montană sălbatică a României, frumusețea ei trebuie simțită pentru a putea fi apreciată la adevărata sa valoare.

Turiștii au posibilitatea de a alege între diferite trasee montane precum cele spre Munții Ciucului, Podul de Patră-Dărmănești, Podul de Piatră-Valea Uzului. Se pot face drumeții și în masivul Nemira pe una din rutele următoare: Lacul Poiana Uzului – Vârful Fântânii – Lemnia (sat). Trasee montane deosebit de frumoase care antrenează plămânii și condiția fizică, locuri cu priveliști fermecătoare care vindecă trupul și spiritul, crestele munților împăduriți ce se oglindesc în apa străvezie care susură o baladă calmă, sură, firavă. Priveliști care încântă ochii. Mereu am considerat că mâna naturii desenează mai frumos decât cea a omului.

Pe  Valea Uzului se află Lacul de acumulare Poiana Uzului care,  s-a format prin zăgăzuirea apelor Uzului și care acum reprezintă sursa de viață a locuitorilor din regiune, acesta având o adâncime de 64,7 metri, și suprafața de 334 de hectare. Aceasta minune a naturii este responsabilă pentru alimentarea cu apă orașele Dărmănești, Târgu Ocna, Onești și parțial Bacău, producând totodată și energie electrică. Importanța funcționării optime a procesului de alimentare o resimțim cu toții în momentul în care intervin probleme tehnice și orașul rămâne fără apă.

După construirea barajului, în jurul anilor 1990, turiști au început să apară în regiunea aceasta, lucru care a generat apariția pensiunilor și caselor de oaspeți, care stau deschise în special în sezonul cald.

Deşi, Valea Uzului este considerată una dintre cele mai frumoase zone turistice din judeţul Bacău, aici vin în general doar băcăuanii. Această atracție turistică și minune a naturii merită mai multă atenție, merită mai mult respect, mai mulți turiști. Valea Uzului este locul perfect pentru un weekend departe de zgomotul orașului, de trafic și de stresul cotidian. O oază a drumeților, coada lacului incită la plimbări sub clar de lună sau sub razele călduțe ale soarelui, plimbări la aer curat care sa oxigeneze organismul și să alunge grijile de mâine.

Diana-Elena Melinte

 

 

 


Publicat

în

, , , ,

de către