Clima României

Generalităţi

copac_romaniaPrivit în ansamblu, climatul în România este temperat-continental- moderat, făcând tranziţia între climatul Europei vestice, dominat de influenţe oceanice, cel al Europei estice, cu caractere continental excesive, şi cel al Europei sudice – cu influenţe mediteraneene. De asemenea, datorită altitudinii şi expunerii foarte diferite a reliefului, climatul capătă nuanţe diverse destul de evidente. În zona montană, culoarele de vale şi depresiunile determină devieri ale curenţilor atmosferici şi frecvente inversiuni de temperaturi (cu geruri persistente iarna şi cu încălziri datorate efectului de fohn primăvara). Influenţa bazinului Mării Negre se reduce mai ales la brize diurne şi la regimul termic al fâşiei litoralului, moderând gerul iernilor şi excesul de căldură al zilelor de vara.


Harta temperaturilor
În funcţie de caracterul reliefului şi de altitudine, pe teritoriul României se disting trei etaje climatice: a) montan, cu precipitaţii abundente (800-1200 mm anual), cu temperaturi medii anuale de 2-6 grade Celsius şi cu vânturi relativ puternice; b) de dealuri şi podişuri, cu temperaturi medii anuale de 6-10 grade Celsius, cu precipitaţii de 600-800 mm anual; c) de câmpie, cu temperaturi medii de 10-12 grade Celsius, cu precipitaţii de 400-600 mm/an şi cu frecvente perioade de secetă, mai ales în Câmpia Română şi în Dobrogea.

Variaţii climatice
Influenţele continentale se manifestă în unele zone ale ţării cu nuanţe climatice bine diferenţiate. Astfel, în Banat şi Oltenia se face simţită nuanţa mediteraneană, caracterizată de ierni blânde şi regim pluviometric mai bogat (mai ales toamna). În Dobrogea se manifestă nuanţa pontics, cu ploi rare, dar torenţiale. Partea de nord a ţării (Maramureşul şi Bucovina) cunoaşte efectele nuanţei scandinavo-baltice – un climat mai umed şi mai rece (ierni geroase), iar vestul ţării se află sub influenţă climatului oceanic, cu temperaturi mai moderate şi precipitaţii mai bogate.

Temperaturi extreme

În luna iulie, cea mai caldă a anului, media temperaturii în Câmpia Română se situează la peste 23 grade Celsius, în timp ce în zona montană se menţine la circa 16 grade Celsius la poalele Carpaţilor şi la 6 grade Celsius la peste 2000 m altitudine. În luna ianuarie, media temperaturilor variază între -3 grade Celsius în Câmpia Română, -1 până la -2 grade Celsius în Câmpia Banatului şi -11 grade Celsius în zona montană la peste 2000 metri altitudine.

Diferenţe teritoriale

În privinţa diferenţelor teritoriale ale regimului termic, se remarcă următoarele: numărul zilelor cu îngheţ (sub zero grade Celsius) este de 160 în zona montană, 125 în Podişul Transilvaniei, 110 în Moldova, 90 în Câmpia de Vest, 100 în Câmpia Română şi 80 în Dobrogea. Numărul zilelor tropicale (temperaturi de peste 30 grade Celsius) este de 0,7 în zona montană, peste 10 în Podişul Transilvaniei, 30 în Moldova, 30-35 în Câmpia de Vest, peste 45 în Câmpia Română şi Dobrogea, sub 10 pe litoral.

Vezi: Flora şi fauna României, Protecţia mediului şi rezervaţii naturale, Relieful României, Dunărea!


Publicat

în

,

de către