„Învățatul este asemenea navigării în amonte: dacă nu avansezi ești tras înapoi.” (proverb chinezesc)
Studenția – nimic mai frumos, mai distractiv și mai plin de aventură. E perioada în care visurile mari din copilărie încep să prindă contur sau dimpotrivă, e vârsta la care realizăm că trebuie să muncim mult mai mult decât ne-am fi imaginat pentru a obține tot ce ne-am dorit mereu.
Ne ciocnim de mult mai multe probleme, uneori avem momente de slăbiciune, în care simțim că pur și simplu nu avem cum să le reușim pe toate. Însă toate capătă sens când începem să ne stabilim niște obiective clare și să ne ținem de ele cu toată ființa.
Totul începe de la dorința de a învăța și a dobândi cunoștințe, căci se zice că omul toată viața învață, e în continuă căutare și ascensiune. Totuși, informația pe care o asimilăm la cursuri, pe care o primim de la profesori nu sunt de ajuns pentru a excela în domeniul ales de noi.
Asta înseamnă că un student care aspiră să atingă culmi mărețe, are nevoie să facă un efort ceva mai mare pentru a-și completa cunoștințele și pentru a reuși, atunci când termină facultatea. Acest efort constă în învățarea individuală și continuă.
Un loc în care informațiile de tot felul plutesc în atmosferă e biblioteca, deci, pe lângă sălile de curs din facultate, un student trebuie să treacă des pe la sala de lectură a bibliotecii, pentru a-și acoperi necesarul de cunoștințe zilnice. Cărțile de specialitate, revistele, informațiile din mediul online, sunt un adevărat izvor ce poate completa cu succes cunoștințele acumulate la orele de curs.
Mai ales acum, când internetul e atât de accesibil, iar cărțile de tot felul sunt la îndemâna noastră, greșeala de a ne limita doar la informațiile de la cursuri va avea repercursiuni negative asupra pregătirii noastre.
Dacă azi am reușit să citim și să ne învățăm bine lecția, mâine trebuie să mai citim și o carte legată de subiectele predate. Apoi, treptat, trebuie să încercăm să explorăm din plin multitudinea de surse de informație de care dispunem, transformând această veșnică căutare și învățare într-un stil de viață.
Cu siguranță doar așa putem obține rezultate bune atât la facultate, cât și după absolvirea facultății, pe plan profesional.
Un lucru important e să învățăm să fim flexibili, să fim deschiși spre nou și să nu ne fie frică niciodată să ne implicăm în mai multe proiecte, care, cu siguranță, ne vor învăța lecție noi și ne vor propulsa undeva mai departe pe poteca succesului.
Deci, sfatul meu sincer ar fi să nu mai așteptați să primiți informații utile doar de la profesori, ci să investiți timp și în studiul individual, care vă va da, cu siguranță, roade bogate și satisfacția că ați reușit să vă propulsați undeva sus, singuri, prin muncă.
Cârma succesului stă în mâinile voastre, iar dacă vă veţi construi un rucsac de cunoștințe solide încă din studenție, veţi avea, cu siguranţă, unde să coborâți și să lăsați barca, atunci când vă veți vedea visul cu ochii.
Cristina Morari