Rocarta-online

Sarmizegetusa


[Cuprins]

Date generale

Localitate rurala (Judetul Hunedoara), in spatiul careia s-a aflat asezarea romana numita Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacia, intemeiata de imparatul Traian in 108-110 (Colonia era cea mai inalta treapta in ierarhia municipiilor) si care mai tarziu, adaugandu-i-se si numele capitalei lui Decebal - Sarmizegetusa - a devenit Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei romane. (Vezi Hateg).

Ruinele Sarmizegetusei

Asezarea avea o incinta de forma unui patrulater ce acoperea 32ha, inchis de ziduri inalte cu creneluri si cu cate o poarta la fiecare latura; in afara zidurilor erau gospodariile localnicilor, edificiile publice, amfiteatrul s.a.

Istoric

Se estimeaza ca in perioada aceea avea 15000-20000 locuitori, cladiri mari din piatra si caramida, unele chiar cu etaj, placate cu marmora, bazilici si temple cu pilastri si coloane lucrate artistic, strazi pardosite cu lespezi de piatra, o mare diversitate de monumente etc. Dupa retragerea administratiei romane, orasul a inceput sa decada, iar venirea hunilor a sters tot ce mai ramasese din aspectul urban al asezarii. Secolele urmatoare au marcat o cadere totala a maretiei de odinioara, localitatea transformandu-se intr-un camp de ruine. La sfarsitul secolului trecut, Societatea arheologica din Deva a intreprins aici cercetari, obiectele de valoare fiind depuse la muzeul din Deva.

Ruinele de astazi

Astazi se vad foarte bine urmele zidurilor cetatii (care erau lungi de circa 600m, groase de 1,80m si inalte de 5m, fiind dublate de santuri adanci de 4-5m), ale Palatului Augustalilor (sediul colegiului preotesc "Collegium Augustralium", de plan patrat, cu o curte centrala mare in mijlocul careia se inalta un soclu pe care se asezau diferite monumente in onoarea imparatului; in aceasta curte avea loc adunarea anuala a Consiliului superior al Daciei. O poarta monumentala facea trecerea din palatul Augustalilor in Forum, ce era divizat (in doua parti neegale) de un zid, precum si ale bailor, unui templu, sanctuarelor, cladirilor publice etc. In afara zidurilor se afla ruinele a numeroase cladiri si ale unui vast amfiteatru, considerandu-se a fi fost cel mai masiv si mai intins edificiu din Ulpia Traiana (88m lungime, 69m latime, 5000 locuri), iar langa acesta ruinele templului zeitei Nemesis. La Sarmizegetusa s-a organizat un muzeu, in care sunt expuse materiale arheologice descoperite in aceasta fosta capitala a Daciei romane.

Domenii


Click here to access the EduSoft website