Rocarta-online

Deva


[Cuprins]

Date generale

Stema municipiului

Municipiu, resed. in Judetul Hunedoara, 78400 loc.; situat pe Valea Muresului - in zona de intrare a raului in defileul dintre Muntii Metaliferi si Muntii Poiana Rusca; 220 m alt.

Istorie

Veche vatra de locuire neolitica, din epoca bronzului si din timpul dacilor si romanilor, orasul medieval s-a dezvoltat in stransa dependenta de cetatea de aici, care a jucat un important rol strategic. In perioada postbelica s-a afirmat si ca centru industrial (uzina de preparare a minereurilor cuprifere, ind. textila) si social-cultural.

Turism

Principale obiective turistice: - Cetatea Deva, situata pe un deal sub forma de mamelon ce domina intreaga regiune, edificata ca fortareata militara in sec. XIII, sufera cu timpul unele modificari, prin inaltarea unui castel- resedinta in interiorul sau, unui zid de incinta si unui bastion semicircular in sec. XV-XVII. Dupa 1849, in urma unei explozii care distruge o parte din edificii, cetatea incepe sa se degradeze. - Muzeul Judetean, amenajat in castelul Magna Curia ce a fost construit in sec. XVI, apoi extins in 1621 si renovat in sec. XVIII, cuprinde sectii de istorie (cu exponate aduse de la cetatile dacice din Muntii Orastiei) si de stiintele naturii; - Manastirea Franciscana, construita in sec. XVIII in stil baroc; - Biserica Ortodoxa, cu un turn inalt, edificata in 1727; - Statuia lui Decebal; - Monumentul Horea, Closca si Crisan.

Regiunea inconjuratoare

- Mintia, localitate rurala, urmele castrului roman Micia, edificat in sec. II-III; castel construit in 1640; biserica ortodoxa din lemn, inaltata in sec. XVIII; - orasul Simeria; - statiunea Boholt.

Domenii


Click here to access the EduSoft website