Rocarta-online

Hateg


[Cuprins]

Date generale

Oras, in Judetul Hunedoara, are 11.600 locuitori; situat in depresiunea cu acelasi nume(se mai numeste Tara Hategului), la confluenta dintre Raul Galben si Raul Mare, inainte de varsarea acestora in Strei, la 310-350 m. altitudine.

Istoric

Tara Hategului, mentionata documentar in 1247 sub denumirea de Terra Hatzoc, era supusa in secolele X-XI voievodatului urmasilor lui Glad, iar in secolul XIII voievodatului Litovoi (din sudul Carpatilor (vezi Muntii Carpati)). Localitatea este mentionata cu numele de Hateg in 1404. In prezent este n insemnat centr de convergenta economica, cu unitati industriale din domeniile prelucrarii lemmului si alimentar.

Turismul

Muzeul Orasenesc expune documente si obiective privind vechile mestesuguri hategane (ceramica, pielarie, incaltaminte), piese etnografice (unelte agricole si obiecte legate de cresterea animalelor, piese de port popular hategane).

Regiunea inconjuratoare

Zimbri din Retezat

- Padurea Slivut, in suprafata de 600ha, este o cunoscuta rezervatie de zimbri, cerbi lopatari si capriori, precum si ca loc de recreere si agrement; - Santamaria-Orlea - castel si biserica veche; - Silvasu de Sus, localit. rurala, Manastirea Prislop, edificata in sec. XIV, a carei biserica, inaltata in 1564 si refacuta in 1908- 1909, este din piatra bruta; - Sanpetru, localit. rurala, ruinele unui castel construit de cnejii locali in sec. XIII; Biserica Sf. Gheorghe, ce dateaza de la inceputul sec. XIV, cu pictura originara in altar si din sec. XVIII in naos; - Ostrov, localit. rurala, biserica din sec. XIV-XV, construita din piatra bruta, mai pastreaza o icoana in stil bizantin din sec. XV; - Clopotiva, localit. rurala, port popular si obiceiuri traditionale; punct de plecare spre valorile turistice ale Muntilor Retezat; - Rau de Mori, localit. rurala, ruinele Cetatii Colti, construita in sec. XV, din a carei biserica se mai pastreaza fragmente din zugraveala originara; - Densus, unde se afla Biserica Sf. Nicolae; - Sarmizegetusa; - Strei; - Calan; - Strei-sangeorgiu, localit. rurala, biserica veche, edificata in sec. XI, in care se mai pasreaza picturi din 1313-1314, urmele unei resedinte nobiliare din sec. XI-XIV; - Zeicani, localit. rurala, situata la intrarea in trecatoarea Poarta de Fier a Transilvaniei, unde s-au dat luptele dintre daci si romani in anii 88 si 101 si unde Iancu de Hunedoara a invins puhoiul armatelor turcesti; monument ce infatiseaza o "ghioaga de fier", ridicat in memoria evenimentelor istorice de aici.

Domenii


Click here to access the EduSoft website