Rocarta-online

Orastie


[Cuprins]

Date generale si istorie

Municipiu, Judetul Hunedoara. 24100 locuitori; situat pe valea raului cu acelasi nume, in culoarul depresionar dominat de Muntii Sureanu; 245 m. altitudine.

Port popular din Orastie

Dezvoltat pe o veche vatra de iocuire dacica, este mentionat ca asezare in 1224, iar ca oras (civitas) in 1443. A avut nu numai un rol economic regional, ci si unul cultural (aici, in 1582, au fost tiparite in Limba romana cartile biblice "Geneza" si "Exodul", cunoscute sub numele de Palia de la Orastie).

Turism

Cunoscut ca centru national al industriei blanurilor, Orastie este si un renumit centru de interes turistic, constituindu-se si ca punct de acces spre valorile Muntilor Orastiei. Principalele obiective turistice - Biserica Fortificata, construita in sec. al XIII-lea; - Muzeul de Arta Populara, cu exponate privind ocupatiile taranesti traditionale din zona, cu bogate colectii de tesaturi, costume populare, icoane pe sticla etc.

Regiunea inconjuratoare

Cetatile Dacice din Muntii Orastiei, puse in evidenta de asidue sapaturi arheologice, constituie cea mai importanta aglomerare de asezari din Dacia, reprezentand centrul politic administrativ al statului dac din perioada regilor Burebista si Decebal (c. 80 i.e.n. si 106 e.n.). - Astfel, langa satul Costesti, pe un deal ce domina imprejurimile s-au descoperit vestigiile unei cetati dacice, construita in a doua jumatate a sec. al II-lea i.Hr. din blocuri mari de calcar, ce era inconjurata de un zid masiv, lat de 3m, prevazut cu bastioane fortificate. Cetatea avea doua turnuri folosite si ca locuinte, o cisterna pentru apa si 4 sanctuare, devenind resedinta regilor daci si presupunandu-se ca a fost distrusa de Traian in 106. - La sud de Costesti pe un deal cu pante repezi, numit Blidaru, au fost scoase la lumina urmele unei alte cetati dacice, formata din doua incinte - cea superioara, dotata cu 4 turnuri si construita in sec. I i.e.n., cea inferioara, mai noua, construita in sec. I e.n.. Fiind puternic fortificata, cetatea Blidaru a avut un important rol militar. - In apropiere de satul Gradistea, pe un deal ce poarta acelasi nume, au fost descoperite vestigiile celei mai intinse cetati din zona Muntilor Orastiei (3,5ha), cunoscuta Sarmizegetusa Regia. - Langa satul Bosorod, pe dealul Piatra Rosie, a fost descoperita a patra cetate dacica cu doua incinte (una din sec. I i.Hr. si alta din sec. I. d. Hr.), fortificata puternic de ziduri groase, construite din blocuri mari de piatra, avand turnuri de aparare, atat in interior, cat si in afara zidurilor.

Domenii


Click here to access the EduSoft website