Rocarta-online

Galati


[Cuprins]

Date generale

Stema municipiului

Municipiu resedinta pentru Judetul Galati, are o populatie de 325.800 locuitori; situat in Campia Galati, pe malul stang al Dunarii, intre confluentele marilor rauri Siret si Prut, la 35 m altitudine.

Istoric

Straveche vatra de locuire, asezarea este pusa in evidenta de vestigii arheologice incepand din neolitic, de o cetate geto-daca din secolele I i.Cr - I d.Cr., numita Piroboridava, peste care romanii au construit un "castelum" (al carui zid de incinta se mai pastreaza inca). Atestarea sa ca oras si ca port la Dunare este consemnata in secolul XV. In secolul XVIII, se infiinteaza santiere navale, apar ateliere de mestesgari, orasul continuand sa se dezvolte ca port liber (1836) si ca centru economic si social, ca punct de legaturi comerciale intre nordul european (inclusiv Moldova) si Dunare.

Galatiul de astazi

In prezent este unul dintre cele mai mari centre urbane din Romania, un puternic centru industrial (cetatea metalurgiei romanesti, nave maritime si fluviale, echipamente navale, produse alimentare etc.) si un insemnat centru socio-cultural.

Turismul

Principalele obiective turistice sunt: - Muzeul de Istorie, cu sectii de arheologie, istorie veche si feudala (vestigii paleolitice, ceramica, bronzuri etc.), istorie moderna; - Muzeul de Arta Contemporana, cu colectii de pictura, sculptura, grafica, arta decorativa etc, semnate de mari artisti romani; - Muzeul de Stiintele Naturii, cu interesante exemplare de flora si fauna din zona inconjuratoare; - Biserica Mavromolu, construita inainte de 1685 si rezidita in 1700- 1703; - Biserica Precista, fortificata, ridicata in 1647 pe locul uneia din lemn, reunind elemente arhitecturale specifice din Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania. Avea un zid puternic in jur, metereze de aparare si o turla ca un turn de cetate; - Palatul Navigatiei, cladire monumentala situata pe malul Dunarii. In diferite locuri se gasesc monumente comemorative, ridicate in memoria unor personalitati din partea locului sau cu semnificatie nationala, in amintirea unor momente sau evenimente din viata orasului (bustul lui Alexandru Ioan Cuza, statuia lui Mihai Eminescu, statuia Docherului).

Regiunea inconjuratoare

- Lacul Brates, cunoscuta arie lacustra amenajata in peioada postbelica, atractiva prin posibilitatie pe care le ofera pentru recreere, agrement, pescuit; - Padurea Garbovele, intinsa pe 700 ha, cu stejari seculari, zona de recreere si odihna; mic parc zoologic; popas turistic; - Hanu Conachi, localitate rurala, rezervatie a dunelor de nisip; popas turistic; - Garvan, localitate rurala, situata in partea joasa de pe dreapta fluviului Dunarea, vestigiile vechii asezari geto-dacice Dinogetia, devenita fortareata romano-bizantina in sec. IV-X.

Domenii


Click here to access the EduSoft website