Rocarta-online

Siret


[Cuprins]

Raul Siret

1. Rau, afluent stang al Dunarii, la sud de Galati; 740km (dintre care 576km pe teritoriul Romaniei). Are cel mai mare bazin hidrografic din Romania (43,9mii kmp). Izvoraste din Carpatii Padurosi; intra in tara in dreptul orasului cu acelasi nume, colecteaza apele care coboara de pe versantii de est ai Carpatilor Orientali si din Podisul Barladului. Dreneaza estul Podisului Sucevei, separa Podisul Barladului de Subcarpatii Moldovei, printr-o lunca larga si strabate nord-estul Campiei Romane (Campia Siretului Inferior). Afluenti principali: Suceava, Moldova, Bistrita, Trotus, Ramnic, Barlad. In lunca a sunt asezate orasele Roman si Bacau. In antichitate s-a numit Seretos.

Orasul Siret

2. Oras, atestat ca asezare in 1340, ca resedinta domneasca in sec. XIV si ca oras in 1546, se remarca printr-o mare atractivitate turistica. Biserica Sf. Treime, construita din piatra bruta si avand in partea de sus a fatadelor o friza de discuri smaltuite, se impune prin planul sau triconc (prima biserica din Moldova care are un astfel de plan) si prin vechimea sa (1354-1358) - fiind considerata, intre lacasele de cult ce se mai pastreaza in Moldova, a doua ca vechime. Restaurata si refacuta in forma initiala, biserica mai pastreaza un iconostas din 1841. De asemenea, in oras se mai poate vedea biserica Sf. Ion, inaltata in 1672-1674 pe locul alteia mai vechi.

Muzeul din Siret

Capitala a Moldovei la īnceputurile ei statale, Siretul a jucat un important rol īn viata economica si politica a statului feudal. Īntr-o zona īncarcata de atata istorie, urmarindu-se punerea īn valoare a marturiilor de viata materiala si spirituala, s-a realizat īn anul 1985 un modern si atractiv muzeu, reprezentativ pentru aceasta asezare atestata īnca din anul 1334.

Domenii


Click here to access the EduSoft website