Rocarta-online

Bran


[Cuprins]

Date generale

Sat, resed. Comuna in Judetul Brasov; statiune climatica, 1900 loc.; situat intr-o zona pitoreasca, la intrarea in culoarul Rucar- Bran (veche cale de legatura intre Transilvania si Muntenia); 750-800 m alt. Asezarea Bran (insemnand "poarta") a jucat un rol important, facand legatura intre Tara Barsei si Tara Romaneasca.

Cetatea Bran

Atractia turistica a localnicilor este reprezentata de Cetatea Bran (sau Castelul Bran), construita in 1377-1378 pe varful unei stanci greu de escaladat, in afara drumului de acces.

Castelul Bran

Intre 1622 si 1625 cetatea este extinsa si inzestrata cu doua noi turnuri de aparare, iar intre 1920 si 1930 a fost destinata ca resedinta regala. In prezent, in cetate a fost organizat un muzeu de istorie si arta medievala, cu bogate colectii de arta plastica si arta decorativa. La poalele inaltimii pe care se afla cetatea, la capatul de jos drumului de acces in cetate, a fost amenajata o sectie etnografica in aer liber, cu case si instalatii taranesti, cu obiecte casnice specifice satelor din imprejurimi. In Bran, un frumos han turistic si doua cabane (Bran-Poarta si Bran- Castel) stau la dispozitia turistilor. In imediata apropiere a castelului, pe marginea drumului, o mica constructie adaposteste o cutie metalica in care se afla inima Reginei Maria.

Regiunea inconjuratoare

- Simon, sat, vestit pentru tesaturile, cojoacele si broderiile specifice portului popular local; - Stirnea, sat, colectie muzeala, cu exponate de arta populara si de etnografie, iar la inceputul lunii iulie are loc aici o deosebit de interesanta manifestare folclorica numita "Nedeia de masurare a laptelui"; - Fundata, sat cu asezare pitoreasca, arhitectura populara renumita (gospodarii taranesti cu ocol intarit). Peste pasul Giuvala (1200m alt.), ce face trecerea dintre Muntii Bucegi si Muntii Piatra Craiului, in apropierea caruia a fost construit un frumos han turistic, se gasesc ruinele Cetatii Dambovitei din secolele XIII-XIV.

Domenii


Click here to access the EduSoft website