Rocarta-online

Rucar


[Cuprins]

Date generale

Localitate rurala, resedinta de comuna in Judetul Arges, 6500 locuitori. Este situata pe Valea Dambovitei, la intrarea in culoarul cunoscut sub numele de Rucar-Bran, ce separa culmile muntilor Bucegi si Leaota (la est) de cele ale muntilor Piatra Craiului si Iezer-Papusa (la vest); 630m alitudine.

Culoarul Rucar-Bran

Vezi Muntii Bucegi.

Istorie

Veche asezare de mosneni, dezvoltata pe vatra atestata de urme arheologice din perioada geto-daca, peste care s-au suprapus fortificatiile unui castru roman, ce faceau parte din linia de aparare numita "Limes transalutanus" (sec. III). Mentionat documentar in 1418, Rucarul a avut functia de supraveghere si de paza a drumului ce lega Brasovul de Tara Romaneasca, in prezent fiind un centru rural important.

Turism

Principalele obiective turistice sunt: - Ruinele cetatii, aflate pe dealul Oratii, construita in sec. XV, cu rol de paza si aparare. - Localitatea este cunoscuta ca centru etnografic si de arta populara, remarcandu-se prin prezenta multor case cu arhitectura traditionala locala, tesaturi si cusaturi bogat ornamentate si colorate, instalatii tehnice taranesti, port popular specific etc.; - Biserica din Rucar pastreaza tampla bisericii Sarindar din Bucuresti.

Regiunea inconjuratoare

- Dragoslavele, centru de artizanat si mausoleul de pe Muntele Mateiasu; - Podu Dambovitei, localitate rurala, pod peste raul Dambovita, construit din piatra in 1711; punct de acces spre Cheile Dambovitei, Pestera Dambovicioara, Cheile Brusturetului, precum si pe un alt traseu, spre Cheile Mici si Pestera Ursilor; - Dambovicioara, unde se afla Pestera Dambovicioarei.

Domenii


Click here to access the EduSoft website