O panoramă de obiective turistice din Republica Moldova

Republica Moldova - Sursa aici
Republica Moldova – Sursa aici

Pentru fiecare dintre noi, călătoriile reprezintă cele mai plăcute momente din viața noastră. Sunt acele momente când te deconectezi de la un job stresant, de la ocupațiile de rutină și îți îndrepți atenția spre tine, spre cei dragi. Deși, de multe ori visăm la o vacanță exotică, pe tărâmuri îndepărtate, iar condițiile financiare ne spulberă orice aspirație, iată că avem posibilitatea, dacă ne dorim să vizităm și alte locuri decât cele natale, să poposim într-un loc apropiat atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere sentimental. Sora mai mică a României, Republica Moldova oferă o panoramă de obiective turistice care nu trebuie neglijate.

Cetatea Soroca se găsește la 160 de km de Chișinău, în centrul orașului Soroca. A fost ridicată din ordinul lui Ștefan cel Mare în 1499 și restaurată în timpul domniei lui Petru Rareș. Construită din piatră, cetatea are o formă ovală și înglobează cinci  bastioane aflate într-o simetrie perfectă. În timpul campaniei împotriva otomanilor, în 1711 oastea condusă de Dimitrie Cantemir se întâlnește cu armatele rusșeti. Această fortăreață a fost păstrată intactă până în prezent.

Complexul Memorial Capul de Pod Șerpeni se găsește la aproximativ 40 km de Chișinău, importat fiind datorită încărcăturii sale istorice. Lupta de la Șerpeni a fost una dintre cele mai sângeroase momente petrecute în timpul celui de-al II Război Mondial. Complexul a fost ridicat în memoria celor 11 mii de sovietici, care și-au pierdut viața pe pământul de la Nistru. Construcția a început încă din perioada sovietică și a fost inaugurat în 2004. Memorialul conține un altar, pe care sunt scrise numele eroilor, iar pe mijloc se află focul veșnic. străjuit de doi piloni, uniți printr-o cruce.

Mănăstirea Căpriana, situată la 40 de km de Chișinău, este cel mai vechi lăcaș de cult din Moldova, întemeiată în 1429. Situată într-o zonă de codru, mănăstirea a fost pentru o lungă perioadă de timp reședința mitropolitului Moldovei. Pe lângă construcția sfântă care a rezistat secole la rând, în zonă mai poți vizita Stejarul lui Ștefan cel Mare, rezervația Caprina – Scoreni și cea mai veche rezervație din Moldova: Codri.

Mănăstirea Hâncu ia ființă în 1678 la obârșia râului Cogalnic, la rugămintea fiicei stolnicului Mihail Hâncu. La început a fost gândită ca un lăcaș pentru maici, dar fiindcă în anii 1600 deseori bisericile și mănăstirile erau vandalizate, periodic mănăstirea cu hramul Sf. Parascheva era părăsită. Abia în 1835 începe zidirea mănăstirii. Odată cu venirea regimului comunist la conducere, mănăstirea va fi închisă începând din 1956 până în 1990. Timp în care lăcașul a funcționat ca loc de odihnă și tratament.  După anii 90 mănăstirea își reia activitatea clerică, devenind o puternică atracție turistică din zonă.

Mănăstirea Hîrjeuca dăinuie de la începutul anului 1830 la 70 km de Chișinău. Mănăstirea a fost ridicată în mijlocul unui parc, amenajat cu lacuri și havuzuri, peisagistică ce a condus la o perioadă de înflorire a mănăstirii în secolul al XIX-lea. În incinta mănăstirii activa o bibliotecă și o școală pentru odraslele preoților. La fel cași alte lăcașuri de cult, Mănăstirea Hîrjeuca este închisă în perioada comunistă, slujbele fiind înlocuite cu ședințe de tratament pentru bolnavi. Mănăstirea se redeschide abia în anul 1993. În apropierea ei se găsește Izvorul Tinereții, considerat a avea proprietăți curative speciale.

Mănăstirea Țipova, situată pe malul stâncos al Nistrului este cea mai mare mănăstire rupestră ortodoxă din Moldova, și una dintre cele mai mari din Europa. Se spune că în acest lăcaș s-ar fi cununat domnitorul Ștefan cel Mare cu Maria Voichița. O altă legendă care circulă îl are ca protagonist pe poetul Orfeu, despre care se spune că și-ar fi petrecut ultimii ani din viață în această zonă sfântă.

Cum este bine cunoscut faptul că băutura lui Bachus obținută de pe teritoriul Republicii Moldovei este răspândită în toate colțurile lumii, savoarea ei fiind apreciată de milioane de persoane, ne vom îndrepta privirea și spre obârșia acestei licori.

Cricova este un oraș situat la 11 km de Chișinău. Datorită galeriilor naturale de peste 120 km, majoritatea folosite pentru depozitarea vinului, Cricova este una dintre cele mai mari atracții turistice din Republica Moldova. Cricova este supranumită și orașul stropilor de soare. Localitatea a fost pomenită prima dată în letopisetele regale din 1692, reprezentând un sătuc cu 200 de familii. Beciurile de la Cricova sunt unicate în lume. Aici e locul unde istoria, arheologia se împletesc cu arta vinificației, născând un loc miraculos. Lățimea galeriilor subterane variază între 6 și 7,5 metri, iar înălțimea lor este de 3 – 3,5 metri. Adâncimea la care sunt situate beciurile, în funcție de relief, variază de la 35 metri la intrare până la 80 metri. Beciurile și secțiile de producere ocupă aproximativ 53 hectare de spațiu subteran. Find amplasate sub întregul orășel Cricova, ele reprezintă un adevărat oraș subteran, unde se poate circula cu un microbuz special sau cu mașina personală. Denumirile pe care le poartă bulevardele și străzile sunt Cabernet, Dionis, Feteasca, Aligote, Sauvignon… Astfel, fiecare stradă poartă numele vinului care se păstreză în nișele adiacente.

Fabrica de vin Cojușna a început să producă vinuri după tehnologia franceză, în anul 1908. situată la 15 km de Chișinău, este considerată un punct principal de vinificație aici existând ateliere de atât pentru altoirea cât și pentru producerea strugurilor. Fiind plasată într-o zonă împădurită (celebra zonă Codru), Producția de vin a fabricii este una de înaltă calitate și de renume Mondial. Mai exact 10 tipuri de vinuri s-au consacrat ani de-a rândul, fiind apreciate atât de degustătorii avizați cât și de simpli consumatori.

La o depărtare de 45 de Km de Chișinău este întâlnită Vinăria Chateau Vartely, un complex turistic modern  care pune la dispoziția turiștilor un pachet complet de servicii: 4 case de tip hotelier, 2 săli de restaurant, 3 săli pentru degustare, o curte interioară imensă și o zona de agrement. În acest loc, iubitorii de vin vor putea încerca o gamă variată de arome.

Mihaela – Ștefania Puțeanu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Publicat

în

, ,

de către