Cine este Nicolae Manolescu?

Numele Nicolae Manolescu este cel mai adesea asociat cu criticul literar Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan. Cu toate acestea, acest nume a fost purtat și de alte personalități ale științei și culturii române.

Inginerul Nicolae I. Manolescu

Nicolae I. Manolescu (n. 1907, Adjudu Vechi,  Vrancea, d. 1993, Bucureşti) a fost un inginerNicolae_I_Manolescu electromecanic român, membru corespondent al Academiei Române. Având o imaginaţie bogată şi un spirit inovator deosebit, inginerul Nicolae I. Manolescu a ştiut să îmbine munca de producţie cu activitatea imbinat munca directa din productie cu cercetarea ştiinţifică si cu activitatea didactică.

În domeniul ştiinţific, Manolescu s-a remarcat în domeniul transporturilor feroviare, aducând contribuţii deosebite la studiul cinematic şi dinamic al suspensiilor boghiurilor, al motorului locomotivei diesel-electrice. Asftel, domnul Manolescu a adus contribuţii în teoria mecanismelor, pentru sistemele de comandă şi reglare automată.

Manolescu a avut şi o recunoaştere mondială, participând la congrese mondiale din Bulgaria, Polonia, Canada, India, Spania şi Cehia. De asemenea, el a fost membru fondator al Federaţiei Internaţionale de Teoria Mecanismelor Maşinilor, IFTOMM, membru al Comisiei Permanente de “Standardizarea Terminologiei”, dar şi membru de onoare al Comitetului tehnic de mecanisme cu bare.

Nicolae I. Manolescu a fost un om bun şi modest, care îi ajuta pe cei în nevoie şi care îşi găsea refugiul în cercetarea ştiinţifică.

Veterinarul Nicolae Manolescu

Născut în 1936, la Strunga, în judeţul Iaşi, medicul veterinar Nicolae Manolescu a fost profesor universitar la Bucureşti şi membru corespondent al Academiei Române. Este considerat un fondator al şcolii româneşti de hematologie şi citologie veterinară.

A adus contribuţii deosebite în domeniul anatomiei patologice, al oncologiei („Oncologie veterinara comparata”), patologiei celulare, biotehnologiei şi transferului tehnologic. A ocupat mai multe funcţii de conducere la Institutul Oncologic „Prof. dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină, Veterinară, Centrul Zonal de Înalte Studii pentru Prevenirea Bioterorismului. A fost consilier al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Protecţia Alimentelor, Preşedinte al Secţiei de “Medicină Fundamentală” din Academia de Ştiinţe Medicale
Pentru contribuţiile sale, a primit o serie de titluri şi premii, printre care

  • Premiul Academiei Române – 1978.
  • Premiul internaţional „Nicola Tesla” – 1980.
  • Profesor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti – 2002
  • Doctor Honoris Causa al Universităţii „Biotera” Bucureşti – 2003
  • Profesor Honoris Causa al Universităţii Bioterra 2004
  • Laureat al Indemnizaţiei Viagere de Merit pentru Ştiinţă (2004)

Medicul oftalmolog Nicolae Manolescu-Strunga

Nicolae Manolescu-Strunga a trăit în perioada 1850-1910. Originar din Șarânga, județul Buzău, Nicolae Manolescu este considerat fondatorul școlii românești de oftalmologie. A adus contribuții la perfecționarea tehnicilor oftalmologice, creând procedee proprii de tratament pentru cataractă, care îi poartă numele.

A avut contribuții și în domeniul profilaxiei conjunctivitei granuloase. Profesorul Nicolae Marcu, șeful Catedrei de Istoria Medicinei UMF „Carol Davila” spunea despre Nicolae Manolescu-Strunga:

„Una dintre afecțiunile de care s-a preocupat foarte mult a fost conjunctivita granuloasă (trahom, popular), o boală infecțioasă foarte gravă a ochiului. A inițiat și o metodă proprie de tratament a trahomului: periajul conjunctival, numit în epocă și „metoda Manolescu””

Nicolae Manolescu-Strunga a fost și profesor universitar la Facultatea de Medicină și Farmacie din București, precum și membru al Academiei Române.

Născut într-o familie de țărani, Nicolae Manolescu-Strunga a fost preocupat de starea sanitară din mediul rural, înființând sute de infirmerii în diferite sate și a creat și revista „Apărătorul sănătății”.

Pentru lucrarea sa din 1895, „Igiena-țeranului. Locuința, iluminatul și încălditul ei. Îmbrăcămintea, încălțămintea alimentațiunea țeranului în deosebitele epoce ale anului și în deosebitele regiuni ale țerii”, Manolescu-Strunga a primit premiul Academiei Române şi Ordinul Bene Merenti clasa I.

Criticul literar Nicolae Manolescu

Fotografie cu Nicolae Manolescu realizata de George Onofrei in decembrie 2004.
Fotografie cu Nicolae Manolescu realizata de George Onofrei in decembrie 2004.

Născut în 1939 la Râmnicu Vâlcea, Nicolae Manolescu este un critic şi istoric literar, profesor universitar la Bucureşti, membru corespondent al Academiei Române. A avut şi activitate politică, fiind preşedinte al Partidului Alianţei Civice.

Manolescu are o îndelungata şi prestigioasă activitate de cronicar la „România literară”. A scris cronici, eseuri („Lecturi infidele”, „Metamorfozele poeziei”, „Teme”), monografii („Contradicţia lui Maiorescu”, „Sadoveanu sau utopia cărţii”, „Introducere în opera lui O. Odobescu), studii de naratologie („Arca lui Noe”).

În 2008 a apărut „Istoria critică a literaturii române”, într-o ediție definitivă, considerată una din cărțile sale fundamentale. Manolescu este directorul revistei „România literară”.

Ca o recunoaştere a contribuţiilor sale în domeniul criticii literare, Senatul Universităţii dinBucureşti i-a conferit titlul de Profesor emerit, în decembrie 2011. De asemenea, Administrația prezidențială l-a decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român.

Bogdan Pătruţ