Muzica și copilăria

clef-799256_640

Încă din Antichitate muzica a căpătat un rol important în societate, fiind o manieră de relaxare, o încărcătură de sentimente și de expresivitate. Pe întregul mapamond nu există aproape nici o persoană care să nu fi ascultat vreodată muzică. Face parte din viețile noastre; fie că vorbim despre nunți, botezuri, onomastici, petreceri, dar și ritualuri funerare, practic ne însoțește în fiecare moment.

În ultimul timp tot mai mulți părinți își ghidează copiii să învețe un instrument muzical. Chiar dacă aceștia nu vor urma o carieră în lumea muzicii, statisticile arată că un copil care învață să cânte la un instrument are un randament la școală mult mai ridicat decât cei care nu o fac. Concentrarea pe care o presupune cântatul la pian, chitară, nai, tobe etc. și acțiunea complexă de a coordona fiecare mișcare îi stimulează elevului anumite zone ale creierului, care în mod normal nu ar fi active. Astfel, copilul va avea rezultate mult mai bune în procesul de învățare.

Pe de altă parte, sunt voci care infirmă argumentele sus menționate. Se consideră că instrumentele muzicale nu au vreo menire în dezvoltarea aptitudinilor unui copil. Dacă novicele nu va urma o carieră în muzică, cunoașterea unui instrument muzical este inutilă, întrucât nu există vreun aspect practic, care să aducă satisfacții pe termen lung. Astfel, mulți părinți preferă ca odrasla lor să se axeze pe materiile școlare pentru a-și profila aptitudinile viitoarei cariere. Totodată, se consideră că perioada necesară pentru a învăța folosirea unui instrument muzical poate deveni frustrantă pentru un copil. Regulile pe care acesta trebuie să le urmeze în practicarea instrumentului muzical, pot ofusca copilul și îl pot demoraliza. Nereușita învățării unui instrument poate descuraja și poate avea efecte negative asupra psihicului vlăstarului, iar încrederea în sine este grav afectată.

Totuși, studierea  unui instrument poate crea o mulțumire personală și conferă copilului o încredere mult mai mare în propriile calități. Totodată, numeroasele ore petrecute pentru deprinderea tehnicilor aduc cu ele interacționarea cu alte persoane, crearea unui nou grup de prieteni cu aceeași îndeletnicire. Faptul de a cânta la un instrument muzical oferă copilului un moment de respiro, ajutându-l să-și îmbunătățească imaginea de sine și să-și creeze o atitudine eficace.

De fiecare dată, părintele are rolul de a alege dacă copilul său va învăța să cânte la un instrument muzical sau nu.

Mihaela – Ștefania Puțeanu


Posted

in

,

by