Mihail Sadoveanu – penița epicureistă a secolului XX
Mihail Sadoveanu (5 noiembrie 1880 – 19 octombrie 1961), scriitor prolific, foarte activ și în mediul politic, considerat unul din cei mai buni romancieri ai secolului XX.
Figură tradiționalistă, a cărei perspective de viață consta într-o combinație de naționalism și umanism.Dupăal doilea războimondial,Mihail Sadoveanua devenituncolaboratorpoliticalPartiduluiComunistRomân.
MembrufondatoralSocietăţiiScriitorilorșipreședintealUniuniiScriitorilor,Sadoveanuera şi membrualAcademieiRomânedin anul1921şiunlaureatalPremiuluiLeninpentru1961.Afost, de asemenea,MareleMaestrualFrancmasonerieiromâneînanii 1930.
În1896, la vârsta de şaisprezece ani,Mihail Sadoveanuascris omonografiedespreȘtefan cel Mare al Moldovei.Acestaa mai contribuit cu o schiță,intitulatăDomnișoaraMdinFălticeni, operă care a fost publicată cu succes în revista satirică Dracu, în București.
Sadoveanu a plecat in Bucureştiîn1900, intenţionândsăstudiezelaFacultateade Drept,dar s-a retrasimediatdupă, luând decizia de a se dedica literaturii.
Aînceput să frecventezesocietateaboemădincapitală,dar, în urma unei schimbări neașteptate, acesta aabandonatpoeziaşi și-a concentratactivitateaîn întregimepeproză.
În1901,Sadoveanu s-a căsătorit cuEcaterinaBâlu,cucare s-astabilit înFălticeni,undeaînceputmunca lanuveleşia decissă își câștige traiul cascriitor profesionist.
Primul lui proiect a fost romanulFrațiiPotcoavă, care a fost publicatîn1902,când anumite fragmenteau fostpublicate înrevistaPagini alese.
Anul 1904a marcat un debut sadovenian extrem de eficient. Autorulapublicatpatrucărțiseparate,inclusivȘoimii,Povestiri,DureriînăbușiteşiCrâșmaluiMoșPetcu. Acesta marchează începutuluneicariereliterareprolifice, care acoperămai multde ojumătate de secol.
TituMaiorescu,liderulconservator al societăţiiliterareJunimea,a scrisorecenziepozitivălaPovestirişi a propus–o cu succespentruPremiulAcademieiRomâneînanul 1906. Într–uneseu, în anul 1908,Maiorescu l-alistat pe Sadoveanuîntre cei mai mari scriitori din România.
Adesea consideratautorullideralgeneraţieisaleşi, în general,privitcaunuldintrecei maireprezentativiscriitoriromâni,MihailSadoveanua fost, de asemenea,consideratafiunpovestitor de primă clasă,şi a primitlaudemai alespentruscrierilesale inspirate din naturăşireprezentărilesaledepeisajerurale. Autor prolific de standarde române excepționale,apublicatpesteosută de volumeindividuale.
Personalitatea și experiența lui Sadoveanu au jucatunrolimportantînmodelareastilulsăuliterar.Dupăcăsătorialui, în 1901,MihailSadoveanu a adoptatceea ceCălinescu consideră a fi un stil de viață „patriarhal”.
Întrescriitoriiromâni aisecolului al XX-lea,Sadoveanuse detaşeazăprinambelerealizăriartisticealeopereisalecumijloacespecificeşiprinbogăţiaşivarietatea limbajului. Câteva exemple din operele sale sunt: Baltagul, Hanu Ancuței, Frații Jderi, Nopțile de Sânziene etc.
Înpaginile operelor sunt reprezentateaproapetoate părțileRomâniei, ilustrate prin natură,oameni, în special cei de lacâmpiesauDunăre,ţăranişiorăşeni,cuprobleme de zi cu zişicugraiullor.Istoriaafostreînviată cuorarăputeredeevocare marcată deSadoveanu, în operele acestuia servind adesea casursădeinspiraţiefolclorul.
Fericirea este în noi, niciodată în jurul nostru. (Mihail Sadoveanu)