La spital sau la hotel?

Zi însorită de vineri, nu la birou, ci în mașină. Direcția Târgu Neamț. Muzică pe fundal și o conversație antrenantă despre nimicuri agreabile. Totul normal, ați spune. Chiar și starea de rău a Mihaelei, care a dus la primul nostru popas în comuna Bo… cui îi pasă?!, am gândit atunci. Bine-bine, dar de ce acolo? Păi pentru că ne trebuia un centru sanitar, iar acela din comuna în care ne aflam era cel mai apropiat. Intrând în sat, căutam ceva micuț cu aer sărăcăcios, care să semene a dispensar, căci termenul “spital” contrasta prea mult cu împrejurările rudimentare. Doar cine s-ar aștepta vreodată să pască vaca pe lângă gardul unui spital de lux?!

speranta bolnavilor barticesti (1)

Înaintând cu mașina pe străduța îngustă, am dat cu ochii de ceva ce părea a fi o frumoasă pensiune. Ghivece cu flori viu colorate la fiecare fereastră, o curte largă, cu iarbă, trandafiri, chiar și o mică fântână arteziană. Pesemne că vreun localnic înstărit își făcuse din asta o mică afacere.

barticesti_spital

 Dar ce-ar putea să viziteze lumea prin aceste locuri de care eu nu auzisem? Nicicum nu mi-a răsărit în minte ideea că aici era de fapt… Centrul Medical Speranța Bolnavilor Barticești! Ce nume binevoitor! Și ce speranță! O speranță luxoasă.

Dacă ceea ce se afla în clădire nu se putea zări, evident, din exterior, iată că luxul își făcuse loc și afară. În partea stângă, pitit după un gard, era ceva ce puteai să juri că nu găsești la spital: o piscină! Oameni veseli, întregi – nu ologi, în costume de baie, uniform bronzați, se bălăceau fără stres în apa – și aici vine surpriza – sărată! Da, se pare că motivul rezonabil care explică prezența unui astfel de loc sunt efectele benefice ale sării din apă. Și dacă oaspeților nu le e de ajuns acest tratament, alături îi așteaptă un loc pentru masaj, care să aducă beculețul răsfățului la un roșu încins: pericol de relaxare incurabilă!

speranta bolnavilor barticesti (14)Ei, și dacă afară o fi așa bine, ce surprize s-ar putea ascunde înăuntru? Iată că Emanuel, un binevoitor tânâr „salvator” (cum scria pe cămaşa lui de serviciu) avea să ne îndrume pașii prin sălile spitalului-hotel, ca să descoperim și noi că o stare de rău nu-i chiar atât de tragică într-un astfel de loc în care-ți trec sigur toate „boalele”. Ce să vezi? La parter: piscină din nou, saună, jacuzzi. Sus: masaj, hidromasaj și încă un pic de masaj. Mai sus: living-room cu bibliotecă, capelă, dormitoare cu televizor și baie proprie. V-ați prins și voi de condițiile grele…

Starea de rău a Mihaelei a fost cea care ne-a împins să venim în acest loc „odios”. Nici ei nu i-a plăcut deloc, iar când Ciprian, un kinetoterapeut „deloc” arătos, s-a oferit să o vindece la fața locului prin masaj, ea tristă a fugit din încăpere și a trebuit să o aducem cu forța înapoi :).  Tot cu forța am stat și noi privind la cruda terapie care i se aplica, gândindu-ne că într-un spital atât de sinistru nu aveau cum să angajeze decât oameni la fel de urâți. Ce bine că nu eram noi în locul ei!

Hai, acum pe bune… adevărata întrebare care ne chinuia gândurile era ce caută locul acesta de vis ascuns într-un oarecare sat din Moldova! Aici veneau și oameni de la oraș, bolnavi sau nu, pentru a se bucura de condiții nemaipomenite.

speranta bolnavilor barticesti (12)Trebuie să aflați cu toții de Speranța Bolnavilor din Barticești comuna Botești, căci ar putea deveni și speranța voastră! Speranța tuturor! Un gest de o desăvârșită bunătate a fost întemeierea acestui spita, ce se alcătuiește din tehnologie performantă, personal amabil, incluzând cadre medicale universitare din Iaşi și respect pentru pacienți.

Nimeni nu a crezut că e prea mult pentru a fi plasat într-un sat. Nimeni nu vine aici pentru că nu are alt loc în care să se ducă. Acest centru medical este ca un magnet pentru pacienți, și tot ca un magnet pentru durerea pe care o poartă, nimicind-o atât din fizicul, cât și psihicul lor.

Am vrea mai multe Speranțe din acestea… Răspândiți vestea!

Gabriela Tăbăcaru


Publicat

în

,

de către