Cetatea Neamț – un puternic potențial turistic

Ora 8:30. Forfota orașului te alungă din constrângerea urbană spre locuri lipsite de agitație. Având stabilită o mini excursie în zona județului Neamț, iată-ne poziționate confortabil în mașină și pregătite de i scurtă aventură în inima Moldovei. Alături de Gabriela și de Ana, pornim la drum cu mult entuziasm (mai puțin din partea mea, căci călătoriile cu mașina sunt o adevărată provocare atât pentru mine, cât și pentru pasageri…).

După un popas la Centrul Medical „Speranța Bolnavilor” din Barticeşti, comuna Boteşti, ajungem în Târgu Neamț, un orășeldin Nord – Estul României, care se bucură de o încărcătură culturală impresionantă (Cetatea Neamț, Muzeul Popa din Târpești, casa memorială Veronica Micle, casa memorială Ion Creangă etc.)

Având atâtea obiective culturale, hotărâm să începem drumeția noastră cu stânca Timuș, unde se înalță maiestuos de 8 veacuri Cetatea Neamț.

cetatea_neamtului

Plătim taxa de intrare (una simbolică, ce-i drept) și ne îndreptăm spre cetate pe podul de lemn asemenea unei serpentine care bate la porțile fortăreței. Nu reziști tentației de a imortaliza momentul. Odată ce poza e gata făcută ne continuăm plimbarea spre cetate.

IMG_0119

De îndată ce am intrat,  am fost uimită să constat că fântâna din mijloc a devenit o monetărie a prezentului. O mică avere zace pe fundul acesteia, fapt ce dovedește darea de mână a vizitatorilor, care nu se stingheresc să arunce sume considerabile printre gratiile ce acoperă puțul.

IMG_0149

Încăperile din spatele zidurilor sunt amenajate în funcție de rolul pe care îl aveau: monetăria, camera de provizii și bucătăria, paraclisul „Sf. Nicolae” (care a reprezentat un moment de reculegere pentru Ștefan cel Mare și pentru alți domnitori ai Moldovei) ș.a.. Design-ul din interiorul camerelor este atât de colorat, încât de multe ori ai senzația că personajele în opinci, ițari și sumane, prezente fie în Camera Pârcălabului, în incinta închisorii sau în Camera de Taină au prins viață și îți urmăresc fiecare pas.

Mihaela-Ştefania Puţeanu